10 bizarr étel Indiából: selyemhernyótól a kutyahúsig

Csatni vöröshangyából, ínyencfalat selyemhernyóból, saláta párolt disznóaggyal tálalva. Te hányat mernél bevállalni közülük?

Valamiféle megmagyarázhatatlan erő vonzza az emberiséget a bizarr ételek felé. Izlandon teljesen rendben van a pácolt here, a kínaiak örömmel szürcsölnek el egy levest, ami egy őz méhlepényéből készült, de a magyaros velős pirítós vagy pacalpörkölt is tökéletesen illik ebbe a sorba. Az India Marks segítségével most India legbizarrabb ételeit hoztuk el neked.

Rizses hús másként

A jadoh disznóvérrel és belsőségekkel elkészített rizsétel, ami az ország észak-keleti részén élő Jaintia törzs népszerű fogása. A mi ételeink közül a menzás rizses hús elfajult változataira hasonlít leginkább.

Jadoh syiar #khasifood #khasi #jadoh #food

Bah (@wonder_lyngdoh) által megosztott bejegyzés,

A szag nem csak a sajtnál jelent jót

A nahkham egy currys szárított halból készülő étel, amit párolt zöldségekkel tálalnak. A szaga sokkal rosszabb, mint amit első ránézésre várnál tőle, és bár a szárított hal népszerű étel Indiai más részein is, ha a legbüdösebb változatát szeretnéd megkóstolni, akkor itt kell keresned.

Egy gyors sali

A doh khilek saláta Meghálajából, egy észak-keleti, indiai államból származik. Maga az étel egyáltalán nem különös, disznóhúsból és hagymából készül, ami bizarrá teszi, az a körítés: a párolt disznóagy. Nekünk egy kicsit másak az elképzeléseink egy könnyű salátáról.

Hogy éld túl az indiai kosztot?

Az indiai street food nem csak azért veszélyes, mert olyan állatokat találhatsz a tányérodon, amiket még azelőtt sosem, de ha nem vagy körültekintő, az utadat könnyen megkeserítheti egy általuk szerzett hasmenés. A Chasing the Unexpected írója szerint mindenekelőtt részesítsd előnyben a főtt ételeket a nyersekkel szemben, de a forgalmasabb utak menti árusokat jobb, ha inkább elkerülöd. Jó taktika lehet, ha olyan standot választasz, ahol sokan állnak sorban. Ha friss gyümölcsöt vásárolsz, nem mindegy, hogy milyen vízben mosod meg, ezért kerüld a gyümölcsleveket, hiszen nem tudhatod, hogy mivel hígítják őket. A legtöbb esetben még a kést sem tartják higiénikus körülmények között, amivel felszelik az ananászt vagy a kókuszdiót.

Kutyától a pókig

Elérkeztünk ahhoz az ételhez, ami a legbevállalósabbakat is eltántoríthatja India sokszínű gasztronómiájának felhőtlen élvezetétől - és ez a kutyahús. Nágaföld ételkultúrája merőben eltér a többi államétól. Az itteni csemegék a legtöbb helyen tabunak számítanak. Az étlapjukra a kutya mellett felkerül a sertés, a marha, a csirke vagy a rákok, de a pókok, a macskák, sőt még az elefánt is. A kutya a Mizoram és a Manipur törzsek konyhájában honosodott meg.

Vigyázz a paprikával!

A nghe thu'um nevű csatniban megtalálható a szárított, erjeszett hal is a paradicsom és a csili mellett. Nágaföld paprikái általában túl erősek a mi európai gyomrunknak. A naga jolokia vagy bhut jolokia a világ legerősebb csilifajtája. Ha tehát Indiában jársz, óvatosan nyúlkálj a csatnikba.

Minek nekünk napraforgóolaj?

Az erjesztés igencsak dívik Indiában, ugyanis az erjesztett disznózsír, vagyis a sa-am bur népszerű alapanyaga konyhájuknak.

Felejtsd el a kést, villát...

Indiában nagy hagyománya van a kézzel evésnek, ezért ha helyiekkel ülsz le egy asztalhoz, készülj fel, és mosd meg a kezed - tanácsolja a Food Republic. A jobb kezeddel nyúlj az étel utál, a ballal nem illik a tányérhoz érni, sajnos még akkor sem, ha balkezes vagy. Használd az ujjaid hegyét, hogy az ételt a szádba tedd, de ne nyald le őket és ne maszatold össze a tenyered. Nem egyszerű, igaz? Akkor már inkább a pálcikák!

Az ismerős békacomb

A békacomb ugyan nem esik messze a mi gasztrokultúránktól, de az teljesen biztos, hogy nincs mindennapi étrendükbe tervezve, sokkal inkább kíváncsiságból rendeljük ki egy étteremben, ha találkozunk vele egy étlapon. A Szikkimben élő lepcha törzs azonban nem csak konyhája alapjaként tartja számon a békacombot, hisz benne, hogy ez a finomság képes kikúrálni a hasmenést és más gyomorbántalmakat.

shutterstock 707649595

Nem maradhat semmi

A sorpotel Portugáliából származó húsétel, ami Goában terjedt el. A disznóból megmaradt hulladékokból készült, legyen szó a belsőségekről vagy az állat külső szerveiről.

shutterstock 577971601

Ebből nem lesz pillangó

Az eri polu olyan ínyencfalat, ami a selyemhernyók bábjából készül. Az elsődleges összetevő maga a hernyó, amit csak azután használnak fel, hogy az állat elkészült a bábbal. Egy khorisa nevű, erjesztett bambuszrügyből készült étellel együtt tálalják, ami szintén Asszámra jellemző.

Csatni vöröshangyából

Cshattíszgarh egy törzsi állam Indiában, ahol a közösség kedvenc csatniját Chaprahnak hívják. Különlegessége, hogy vöröshangyákból és tojásaikból készül, csípős és fűszeres íze nem hazudtolja meg a legerősebb csili országának hírnevét. A hangyákat sokszor más ételek köreteként is használják, hogy így tegyék őket még csípősebbé.

If you're someone who loves to experiment with food, then head to Polka to see our list of pungent indian dishes that should be on your list! #indianfood #experimentalfood #pungentfood #tungrymbai #shutkimaach #xukanmaach #chaprah #nakham #khorisa #pithali

Polka Cafe (@polka.cafe) által megosztott bejegyzés,

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek