A leghalálosabb hobbik síeléstől sírkövezésig

Igazából csak a "sírkövezés" tűnik különösen veszélyesnek a listáról, bár a lavinákkal és sziklaesővel megnehezített síelés is elég erősen hangzik.

Ok, szerepel olyan tevékenység is a Guardian minilistáján, ami inkább sérülésveszélyesnek mondható, az egyik elfoglaltság pedig inkább az őrület egyik jelének tűnik, nem pedig „szabadidős tevékenységnek”. A cikket egyébként alapvetően egy japán síbaleset ihlette, aminek során egy vulkánkitörés lavinát okozott, és sziklák is potyogtak az égből.

Síelés

Azért elég ritka persze, hogy síelés során kisebb sziklák hulljanak alá az égből, de még világbajnokságon érmet szerzett profikkal is megtörténik néha a legrosszabb. Tavaly egy francia profi például egy edzés során vesztette életét, a síelés során tehát tényleg nem árt óvatosnak lenni. Azért nem túl gyakoriak a halálos kimenetelű balesetek: 2012 és 2016 között például 58 brit vesztette életét síelés közben, ami ahhoz képest, hogy minden évben 1,8 millióan mennek el valahova síelni, azért nem olyan sok.

shutterstock 562441120

Sírkövezés

Ahogy a név is mutatja, ezzel a „sporttal” kapcsolatban már jóval nehezebb eltitkolni, hogy nem éppen veszélytelen a dolog. A kifejezés a jó magas tengerparti sziklákról való halálugrást takarja. Nem egyértelmű, hogy hány méter magasról kell leugrani ahhoz, hogy az már „sírkövezésnek”, ne pedig sima ugrálásnak minősüljön. 2004 és 2013 között húszan haltak meg az Egyesült Királyságban sírkövezés közben.

Barlangászat

Főleg a mély szakadékokba aláereszkedés, az új területek feltérképezése tűnik veszélyesnek. Tűnik, mert ez inkább csak sztereotípia a brit barlangászok statisztikái alapján. Szerintük ugyanis „éppen hogy összejön az az évi egy haláleset”. Egy az nem sok, de azért van valami vérfagyasztó abban, ahogy a Brit Barlangász Szövetség szóvivője fogalmazott.

shutterstock 557662552

Foci

Az amerikai változat sem arról híres, hogy jót tesz az agynak… vagy bármilyen testrésznek, ha már itt tartunk, de a klasszikus változat is elég sok sérüléssel jár. Csak a 2016-2017-es Premier League szezon első felében elment 27 milliárd forintja a brit kluboknak a sérülésekre, ami azért nem kis összeg. Főleg a 60. perc után gyakoriak egyébként a sérülések, nagyjából kétszer akkora ugyanis ilyenkor a kockázat.

A… mosószeres kapszulák felzabálása

Mert ez ugye olyasmi, ami bizony történik. Emberek beleharapnak a mosószer kapszulákba, esetleg le is nyelnek belőle egy kisebb-nagyobb darabot, aztán feltöltik valahova, hogy kérkedjenek a dologgal. És ez bizony nem igazán előnyös a túlélés szempontjából.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek