Melyik ezres a legpofásabb?

Harmincnégy éves múlt az ezres és harmadszor újul meg. Mutatjuk a korábbi két verziót, te pedig szavazz: melyik ezres nézett ki a legjobban? Adj 1 pontot, ha adott ezres nem tetszik és 10-et, ha nagyon!

1.: az első ezres

A második világháború után, 1946. augusztus 1-jén vezették be az 1945-1946 évi hiperinflációt követően a pengő helyett ismét a forintot. A legelső forintbankjegyeket igen nehéz körülmények között kellett előállítani. Az inflációs pengőbankjegyeket hatalmas mennyiségben gyártották, így a forint előállításához már nem volt elegendő papír és a piros nyomdafesték is elfogyott. Végül finn és francia importból sikerült szerezni megfelelő minőségű vízjeles bankjegypapírt. 1946-ban csak 10 és 100 forintos bankjegyeket gyártottak - írja a Wikipedia.

1947-ben csak a 10 forintos jelent meg, majd röviddel ezután (1948-ban) a 20 és 100 forintos, 1953-ban az ötvenes. Az első 100 forint feletti címletet 1970-ben bocsátották ki az 500 forintos alakjában. 1983-ban jött csak ki az első ezres (ha nem vesszük a 18-19. századi próbálkozásokat - de elég jól nézett ki a konvenciós 1000 forintos, itt lehet nézegetni), melyen Bartók Béla szerepelt, előoldalán pedig Medgyessy Ferenc: Anya gyermekével című szobra volt látható.Ezzel a pénzzel 1997-ig éltünk együtt. Hogy tetszik?

ezres 01

2.: a második ezres

A kilencvenes évekre Nyugat-Európában gyakorlattá vált, hogy a bankjegysorozatokat 10-20 évente lecserélik. Magyarországon gyakorlatilag 1948 óta változatlan volt a bankjegysorozat (ez a keleti blokkban páratlan pénzügyi stabilitásról is tanúskodik), biztonságtechnikai szempontból így elavult. A Nemzeti Bankot az is sürgette, hogy a rendszerváltás után megugrott infláció az ötezresnél nagyobb címletű bankjegy forgalomba hozatalát tette szükségessé, az új bankjegyet pedig már nem kívánták a régi technológiával előállítani, erre különösen az ötezresek elharapódzó hamisítása figyelmeztetett.

Az új sorozat tagjait címletenként időben eltolva vezették be. Legelőször az addig nem használt címletek kerültek forgalomba, hogy egyenletesebbé tegyék a címleteloszlást: a 10 000 forintos 1997 júliusában, majd a 2000 forintos 1998 februárjában és a 200 forintos bankjegy kibocsátása májusban. Ezután következett a már meglévő címletek cseréje: szeptemberben az új 1000, decemberben az 500 forintosé.Olyan új biztonsági elemek jelentek meg, mint az árnyalatos vízjel (a bankjegyportré fény felé tartva megjelenő tükörképe), a hologramhatású csík (fémből készült fólia), a rejtett kép, az illeszkedőjel - írja a Wikipedia.

Az új ezer forintos bankjegyre Mátyás király került, előoldalán a Visegrádi vár Hercules-kútja látható. A címlet két változata egy ideig együtt volt forgalomban, mert a zöld címletet csak 1999. augusztus 31-ével vonták ki. Hogy tetszik a most is használt kék ezresünk?

ezres 02

3.: a harmadik ezres!

És máris jön az újítás: 2018. október 31-ig lesz használható a mostani 1000 forintos, az új ezerforintost 2018. március elsején vezetik be, azon továbbra is Mátyás király képe lesz látható. Az új ezres kibocsátása két lépcsőben történik. Először holnaptól, augusztus 24-től az új 1000 forintosok törvényes fizetési eszközzé válnak, majd féléves felkészülési idő után a bankjegyek forgalomba is kerülnek – írja az Index.

Image uploaded from iOS (1)
Huszti István / Index

Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke elmondta, az új ezres hamisításbiztos lesz. A dizájnosabb kinézeten és a plusz biztosítékokon kívül azonban a régi ezres szinte olyan lesz, mint a régi: igaz, a hologram kikerült a bal szélre, és biztonsági okokból élesebben megrajzolt lesz. A valódiság azonosításának érdekében továbbá több festék is kerül a bankjegyekre. Új elemként egy színváltós Corvin-holló is kerül Mátyás király feje mellé, az ezres UV-fényben is könnyen azonosítható lesz. A bankjegy hátoldala változatlanul a visegrádi Herkules-kutat ábrázolja. Nos, hogy tetszik a felpimpelt új papírpénz (ha ez a két kép nem lenne elég, itt van róla még egy!)? Ha ez a legmenőbb, ennek add a legtöbb pontot!

Image uploaded from iOS (2)
Huszti István / Index
Mustra