Nemrég olvastam, hogy málnaválság van itthon, évről évre egyre kevesebben érzik úgy, megérné nekik málnát termeszteni, pedig a hazai fajták nagyon jók, gurulósainkat külföldön is keresik. Íme hát egy málnaoptimista poszt egy szeretett, gyerekkori édességem, a rizskoch (a hitelesség kedvéért rizskók) újragondolásával.
Nemrég közleményt adott ki a magyar málnaválság okairól és megoldási javaslatáról a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. Azt tapasztalják, hogy minden évben kevesebben vállalják a málnatermesztéssel együtt járó kihívásokat. Ma már alig 300-400 hektáron foglalkoznak országosan málnával a szervezet fertődi telephelyének vezetője szerint, míg például húsz évvel ezelőtt komplett falvak málnáztak.
Részben a kézi szedés miatt tartósan drága a gurulós minőségű gyümölcs átvételi ára. Ahogy más ágazatban is, itt is nehéz munkaerőt találni, és az idei tavaszi fagykárok és a hőhullámokat hozó nyár még inkább nehezítette a helyzetet. Amúgy a hűvös, esős nyarakat sem szereti a málna, semmi szélsőség nem a barátja.
A hazai málnafajták közül az egyik legelterjedtebb a fertődi zamatos, amit ez a szervezet szaporított. Amellett, hogy a mélyhűtött gyümölcspiacon jól pörög, bírja a fagyasztást, kiskerti és bio termesztésre is alkalmas, erős termésű, nem túl érzékeny. Van ezen kívül még a fertődi aranyfürt sárga málna, amelyik kifejezetten édes, alacsony savtaralmú és a fertődi narancssárga málna, ami kétszer terem: június elején és augusztus közepetájt, de még sosem volt hozzá szerencsém.
Érdekességképp a fertődi zamatost Oroszországban, Kínában és Szerbiában is ismerik, mostanra a helyi fajtáknál jobban teljesít az MKSZN szerint, és mivel munkaerőt is találnak a málna kitermeléséhez, olcsóbban tudják adni. A szervezet szerint pályázatokkal, támogatással kellene segíteni a magyar gazdákat, hogy visszatérjen a kedvük a málnához.
Nálunk kiskerti keretek közt nagy kedv van a málnához, csak mivel idén ültettük, még várnunk kell. Nagy kedvenc ez a gyümölcs. Legutóbb, amikor egy dobozzal vettem, még a piac kijáratáig sem bírta ki, a gyerekeim úgy álltak készenlétben, mint a jégmadarak a pisztrángtelepnél, és még helyben szétkapkodták. Arra jutottam, hogy bár nem akaródzik 2000 forint/ kiló alá menni az ára, néha támogatni kell ezt az ágazatot.
Megkívántad?
Ha a málna eljut az otthoni feldolgozásig, akkor például a klasszikus rizskók reformosított változata méltó hozzá. A nagymamám legtöbbször málnaszósszal készítette, ezt felturbóztam egy kis friss ribizlivel. A rizst rostban gazdagabb kölesre, a cukrot pedig aszalt gyümölcsökre cseréltem.
A szuper receptet olvasd el az Édes Pofán!