Fogyóban a séfek türelme a kitalált ételallergiákkal szemben

A csirkét rendelő vegákért sem rajong az ausztrál szakács, Patrick Friesen.

Patrick Friesen, egy Sidney-i étterem séfje beleunt egy kicsit abba, hogy manapság valóban szembetűnően és gyanúsan nagy a különböző ételallergiákkal rendelkezők aránya. Persze valószínűleg nem olyan keményvonalas szakácsról van szó, aki úgy oldaná meg a túlnépesedés és a speciális menük összeállítása jelentette pluszköltségek problémáját, hogy mondjuk minden csütörtökön csak azért is figyelmen kívül hagyná a súlyos ételallergiával rendelkező vendégek kéréseit. Friesent inkább az idegesíti, hogy egyre többen vannak azok is, akik nem allergiások vagy keményvonalas és aszkéta vegánok, csak egyszerűen válogatósak és imádnak hisztizni. 

Can people with dietary requirements start knowing what you can and can’t eat? Shellfish allergy but loves oyster sauce. Gluten free but loves gluten as long as it’s not a piece of bread. Vegetarians that love a chicken wing. Pescatarians who eat chicken. Sort your shit out and let your waiter know. You make it really damn hard for people with actual allergies and dietaries to go out to eat.

A post shared by patrickfriesen (@patrickfriesen) on

Kenyeret nem ehetek, süti jöhet

Aki pedig mások komoly ételallergiái mögé bújva próbálja leplezni a saját kis hülyeségeit, és gluténérzékenynek hazudja magát, de csak akkor, ha kenyérről van szó; vagy épp azt állítja, hogy vega vagy csak halételeket fogyaszt, de azért egy csirkeszárnyat elfogadna, úgy tűnik, nem nagyon számíthat a séfek türelmére. Persze jópáran rámutattak azóta a szakács kirohanása láttán, hogy valóban létezik olyan, aki az osztrigaszószt a rákfélékre és a kagylókra való allergiája ellenére megeheti, tény azonban, hogy minél többen találnak ki maguknak pusztán kedvtelésből ételallergiákat, annál kevésbé veszik komolyan a séfek azokat, akiknek valóban komoly allergiái vannak. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra