Tudta, hogy mi volt a narancs és a citrom őse?

Ha szereti a citrusféléket, és nem riad vissza egy könnyed kis növényrendszertantól, akkor most megtudhatja, honnan is származik a narancs, a lime, a citrom és társaik. Ugyan most már rengeteg citrusfélével találkozhatunk a boltok polcain, a legtöbb három ősre vezethetőek vissza, ezek pedig a következők:  

1. a pomeló (Citrus maxima),

2. a mandarin (C. reticulata)

3. és a cédrátcitrom (C. medica) - írja a National Geographic.

Van még két szereplő, amelyek a mai fajok kialakulásában szerepet játszottak, ezek pedig

4. a kumkvat

5. és a citrus micrantha nevű őscitromfaj.

És ha mindez nem lenne elég, az egészben szerepet játszik egy mára kihalt, ismeretlen ős, amely egykor a mandarin és a pomeló kereszteződéséből jöhetett létre, viszont önállóan többé nem létezik. Persze nem intézzük el ennyivel az ügyet, a részleteket a hajtás után olvashatja. 

A három ősi citrusféle eredetileg mind Délkelet-Ázsiából származik, és innen hódították meg a nyugatabbra fekvő országokat. Mivel a citrusfélék hajlamosak a mutációra és egymással gond nélkül kereszteződnek, amibe később ráadásul az ember is besegített egy kicsit, ezért tényleg változatos lett ez a rendszertani csoport. Igaz, mivel elég válogatósak vagyunk, így a több száznyi vadfaj közül csak pár tucat lett igazán kedvelt kereskedelmileg.

[PINTEREST] 5881fb3433ae3

De vissza a kezdetekhez: a grépfrútot ugyan 300 éve fedezték fel, de az ősi citrusfélék Kínában talált leletek alapján a késő miocénban, vagyis nagyjából 7 millió évvel ezelőtt is léteztek. "Van valami lenyűgöző, furcsa, sőt szexi a citrusokban" - nyilatkozta David Karp gyümölcskutató, aki megalkotta a citrusfélék családfáját is, amiért ide kell kattintania.

És, hogy mi miből lett? 

A narancs: a mandarin, és egy valószínűleg azóta kihalt ismeretlen, pomelo+mandarin alapú ősnövény gyereke

A grapefruit: narancs+pomelo 

Keserű avagy szevillai narancs: mandarin+pomeló

A citrom: cédrátcitrom+keserűnarancs

A meyer citrom: cédrátcitrom+ a kihalt pomeló+mandarin ős

A vérnarancs: a narancs mutációja

A mexikói lime: cédrátcitrom +citrus micrantha

Az általunk is ismert lime: citrom+mexikói lime

Ha pedig attól fél, hogy valami komoly, globális fertőzés vagy egyéb katasztrófa miatt le kell majd mondani kedvenc citrusféléiről, csak mérsékelten aggódjon, hiszen a változatosság kulcsa a túlélésnek. Fred Gmitter szakértő szerint ráadásul kutatók világszerte azon dolgoznak, hogy még több legyen belőlük, és hamarosan olyan gyümölcsöket mutatnak majd be, amikre nem is számítottunk. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra