A külsőre egyszerű kis keksznek kívül vékonyan roppanós kérge van, belül morzsálódóan omlós, a tetején pedig ott a finom pirult dió. Az sem hátránya, hogy körülbelül öt perc összerakni, azután csak gombócozni kell, és mehet is a sütőbe.
Pont olyan jó teához, mint tejhez vagy egy bögre kakaóhoz és hosszan tárolható egy fémdobozban. Aki a teába-tejbe mártogatós kekszek híve, süsse 2 perccel tovább, hogy teljesen ropogós kekszet kapjon.
Hozzávalók: (25-30 db kekszhez)
20 dkg liszt
5 dkg darált dió
5 dkg durvára vágott dió
6 gr sütőpor
6 gr szódabikarbóna
1 gr só (kb. egy csapott kávéskanál)
8 dkg puha vaj
15 dkg cukor
1 tojás
2 ek. narancslé
1 tk vaníliakivonat
jégcukor
5 dkg dió a kekszek tetejére
- Az első hat hozzávalót (liszt, kétféle dió, sütőpor, szódabikarbóna, só) jól elkeverjük, félretesszük.
- A vajat és a cukrot kézi mixerrel egy perc alatt összekeverjük, belekeverjük a tojást, a citromlevet és a vaníliakivonatot.
- A lisztes keveréket hozzáadjuk, simára dolgozzuk.
- Lisztes vagy nedves kézzel kisebb diónyi (max. 2 dkg-os) gombócokat formálunk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, két-három centi távolságban egymástól, és egy pohár lisztezett aljával jó fél centi vastag korongokká lapítjuk.
- Megszórjuk jégcukorral (el is maradhat, vagy használhatunk tetszés szerint más dekorcukrot is) belenyomjuk a diónegyedeket és 190 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük, rácson hűtjük.