Pénteki süti: ropogós diós-vaníliás keksz

Zanza!

A külsőre egyszerű kis keksznek kívül vékonyan roppanós kérge van, belül morzsálódóan omlós, a tetején pedig ott a finom pirult dió. Az sem hátránya, hogy körülbelül öt perc összerakni, azután csak gombócozni kell, és mehet is a sütőbe.

DSC 0334
Fotó: Piszke

Pont olyan jó teához, mint tejhez vagy egy bögre kakaóhoz és hosszan tárolható egy fémdobozban. Aki a teába-tejbe mártogatós kekszek híve, süsse 2 perccel tovább, hogy teljesen ropogós kekszet kapjon.

Hozzávalók: (25-30 db kekszhez)

20 dkg liszt
5 dkg darált dió
5 dkg durvára vágott dió
6 gr sütőpor  
6 gr szódabikarbóna  
1 gr só (kb. egy csapott kávéskanál)  
8 dkg puha vaj  
15 dkg cukor
1 tojás  
2 ek. narancslé

1 tk vaníliakivonat

jégcukor

5 dkg dió a kekszek tetejére

DSC 0304
Fotó: Piszke
  1. Az első hat hozzávalót (liszt, kétféle dió, sütőpor, szódabikarbóna, só) jól elkeverjük, félretesszük.
  2. A vajat és a cukrot kézi mixerrel egy perc alatt összekeverjük, belekeverjük a tojást, a citromlevet és a vaníliakivonatot.
  3. A lisztes keveréket hozzáadjuk, simára dolgozzuk.
  4. Lisztes vagy nedves kézzel kisebb diónyi (max. 2 dkg-os) gombócokat formálunk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, két-három centi távolságban egymástól, és egy pohár lisztezett aljával jó fél centi vastag korongokká lapítjuk.
  5. Megszórjuk jégcukorral (el is maradhat, vagy használhatunk tetszés szerint más dekorcukrot is) belenyomjuk a diónegyedeket és 190 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük, rácson hűtjük. 
Blogmustra