Fenyvesi marha és vászolyi sajt a Balaton legjobb alapanyagai

A balatonfenyvesi Angus marhát és a vászolyi sajtot tartották a legkiemelkedőbbnek ebben az évben a Balatoni Gasztrotérkép vendéglősei és séfjei, figyelembe véve a folyamatos megbízható minőséget, szállítási kapacitást, és persze a vendégek visszajelzéseit.

Vászolyi sajtok
Vászolyi sajtokDesignfood Antonio Photography

Mi a kampány célja?

A “Balaton Alapanyaga 2016” kampány célja felhívni a figyelmet az egész éves balatoni gasztronómiára, a magas minőséget nyújtó vendéglátó egységekre, a hazai termelőkre, és a helyi vendéglősök összefogására. Az ötlet a Balatoni Gasztrotérkép alapítóitól származik.

“Nagyon fontosnak tartjuk, hogy beszéljük az alapanyagokról, hiszen az egész gasztronómiának ez a kiindulópontja. Sokat hallunk arról, hogy kevés a megbízható termelő, ugyanakkor úgy látjuk, hogy lassan, de biztosan növekszik az olyan gazdaságok száma, akik igenis képesek profin ellátni a régiós éttermeket. Szeretnénk támogatni és elismerni a hazai termelőket, és tovább népszerűsíteni az egész éves balatoni gasztronómiát, valamint a vendéglátók pozitív, összefogáson alapuló szemléletét, ezért is döntöttünk úgy, hogy hagyományteremtő szándékkal létrehozzuk a “Balaton Alapanyaga” díjat - mondták el a Balatoni Gasztrotérkép készítői, Szauer Judit és Budavári Dóra.

A kiválasztást végző vendéglős csapat tagjai mind-mind a balatoni régió kiemelkedő gasztronómiai szereplői: Bezerics Dániel (Télikert, Paletta, Bezerics Borház), Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök Étterem), Deli János és Endrédi Zoltán (Márga Bisztró), Martonosi Zsolt (Chianti Étterem, Baricska Csárda), Laposa Bence (Balatoni Kör, Laposa Pince, Kishableány), valamint Jakabffy László (Gundel Károly életműdíjas vendéglátóipari szakember, a Balatoni Gasztrotérkép gasztronómiai szaktanácsadója).

1M8A9089-2
Toplák Zoltán

Milyen szempontok szerint döntöttek?

Az alapanyagok meghatározásánál a magas minőség mellett a legfontosabb szempont az volt, hogy az adott termékek egész évben folyamatosan, biztonsággal beszerezhetőek legyenek a termelőktől. A szakmai “zsűri” tagjai két-két javaslatot hoztak a közös megbeszélésre, ahol szinte teljes egyetértésben választották ki a régió számukra legkiemelkedőbb alapanyagait, a balatonfenyvesi Angus marhát és a vászolyi sajtot. 

“A vászolyi sajtok rendszeres szereplői az étlapunknak, saját kategóriájában elképesztően jó minőségű és mindig megbízható termékek” – mondta el Deli János, a Márga bisztró társtulajdonosa.

“A mi egységeink nagy szériában dolgoznak a balatonfenyvesi angus marhával, és akár hamburgerhúsról, akár más termékről legyen szó, a Terra Pannónia százból százszor ugyanazt a fantasztikus minőséget adta” – emelte ki Bezerics Dániel, aki a Télikert, Paletta és Kishableány burgereihez is ezt a húst használja.

“Mi a kezdetektől a fenyvesi angus marhával dolgozunk, a jövőbeli terveik miatt is érdemes odafigyelni rájuk” – fogalmazott Csapody Balázs, a Kistücsök Étterem tulajdonosa.

angus marhák
angus marhák

A 2016-os választott balatoni alapanyagok mellett ebben az évben a zsűri az olaszrizlinget ajánlja a régió kiemelt boraként. Magyarország egyik leggyakoribb fehérszőlő fajtája a füred-csopaki, a badacsonyi és az egri borvidékeken található meg a legnagyobb területeken, Csopakon a fajta szigorú védettséget élvez.

A vászolyi sajtból és balatonfenyvesi angus marhából készült fogásoknak külön figyelmet szentelnek húsz balatoni étteremben: november 25-től három hétvégén át, december 11-ig megtalálhatóak lesznek az ezen alapanyagokból készült ételek táblás ajánlatban a Balatoni Gasztrotérkép számos tag-éttermében.

Oszd meg másokkal is!
Mustra