Ezek a könnyű vajas kekszek ideálisak egy csésze tea mellé egy őszi délután, és nem fogunk csalódni az ízében sem, ugyanis van benne egy kis csavar, ami igazán érdekessé teszi az egészet.
A bazsalikom és a citrom szokásos páros mondjuk sülteknél, na de édes sütiben? Igen! Az enyhén savanykás citrom és az önmagában is édeskés-fűszeres-parfümös bazsalikom meglepően tökéletes duót alkotnak, amiből egy remek keksz kerekedik.
Hozzávalók:(16 nagyobb kekszhez)
12 dkg liszt (és kevés a formázáshoz)
10 dkg hideg vaj
6 dkg porcukor
csipet só
2 evőkanál citromlé
4 gr friss bazsalikomlevél, apróra vágva (kb. egy evőkanálnyi)
egy evőkanál porcukor és kevés citromlé a mázhoz
- A lisztet és a felkockázott, hideg vajat aprítógépben megpörgetjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és addig mixeljük, míg épp összeáll a tészta.
- Kézzel gyorsan átgyúrjuk, kétfelé osztjuk.
- Mindkettőt 15 centiméteres rudakká sodorjuk, majd a rudakat félbe, négybe, nyolcba vágjuk.
- A tésztadarabokat golyóvá gömbölyítjük, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egymástól 4-5 centi távolságra, és egy bögre aljával gyors mozdulatokkal kisujjnyi vastag körökké lapítjuk.
- 20 percre hűtőbe rakjuk, majd 175 fokra előmelegített sütőben kb 12-14 percig – míg a szélei aranybarnára pirulnak – sütjük.
- A porcukrot kevés citromlével joghurt sűrűségűre keverjük, és a még meleg sütikre csorgatjuk a mázat.