Zöld vagy piros kaliforniai paprikát vegyek?

A kaliforniai paprika tele van antioxidánssal, rostokkal és C-vitaminnal. De miért van belőle 3-4 féle színű? Mi a különbség a zöld és a sárga vagy a piros között? Én gyakran vásárolok kaliforniai paprikát, de be kell valljam, nem tudtam, hogy van-e bármi különbség a paprikák közt a színükön kívül és nem értettem, miért van külön mérlegkódja a piros, sárga és zöld kaliforniai paprikának, ha úgyis ugyanolyan drágák – a Huffington Post cikkének elolvasása után még kevésbé értem, de most már az se világos, nálunk miért azonos a zöld és a piros verzió ára, amikor Amerikában előbbi olcsóbb.

A zöld kaliforniai paprika ugyanis egyszerűen a piros – vagy a sárga – éretlen verziója: ezért is adják olcsóbban Amerikában, mint az érettet. Mivel éretlen, kicsit kesernyésebb az íze, és egyeseknél hascsikarást, hasmenést okoz. Azért olcsóbb (már ahol olcsóbb), mert hamarabb le lehet szedni, mint a piros vagy sárga paprikákat, így kevesebb időt és energiát kell ráfordítani.

shutterstock 214553419

Ami a tápértéket illeti, a Huffington Post a Livestrong.com alapján azt írja, ugyan A és C-vitaminból azonos van a zöld és a piros kaliforniai paprikában, de a a piros, érett verzió 11-szer több béta-karotint tartalmaz, mint a zöld. A sárga kaliforniai paprika esetében nem ilyen egyértelmű a mérleg, ugyanis ott az érett, sárga paprika több C-vitamint tartalmaz, mint az éretlen zöld, de a zöldben több az A-vitamin és a béta-karotin.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek