Igazi klasszikus péksütemény a túrós ökörszem, de mintha már kikopott volna a legtöbb pékség állandó kínálatából. Az alapja puha édes kelt tészta, egészen pontosan a brióstészta, bele pedig illatos citromhéjjal ízesített túrótöltelék kerül. Az elkészítése nem bonyolult; tökéletes reggeli vagy uzsonna lesz belőle!
A töltelék akkor lesz igazán krémes, ha a túrót áttörtjük, vagy bekeverés után az egészbe belenyomjuk a botmixert, és azzal csapatjuk teljesen simára.
Hozzávalók mérettől függően 6-8 darabhoz:
Tészta:
500 g liszt
100 g nádcukor
20 g friss élesztő (vagy egy majdnem teljes csomag szárított)
kb. 2,5 dl langyos tej
egy csipet só
2 tojássárgája
fél rúd vanília kikapart magjai
50 g olvasztott vaj
Töltelék:
125 g túró
40 g nádcukor
egy fél rúd vanília kikapart magjai
egy kezeletlen citrom (vagy narancs) héja
1 tojássárga
egy kis maréknyi mazsola
egy tojás a lekenéshez
1. A tésztához először kovászt készítünk. A langyos tej felébe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy csipet cukrot, és hozzákeverünk annyi lisztet, hogy kb. tejföl sűrűségű masszát kapjunk. Hagyjuk, hogy az élesztő dolgozni kezdjen: kb. 15 perc alatt szépen megemelkedik. Akkor jó a kovászunk, amikor az ujjunkat belenyomva már teljesen megmarad a nyoma.
2. A kovászt a tészta összes többi hozzávalójával összegyúrjuk, alaposan kidolgozzuk. Egy kevés lisztet szórunk a tészta tetejére, és hagyjuk, hogy kb. a duplájára keljen.
3. Közben elkészítjük a túrótölteléket. Ehhez a mazsola kivételével az összes hozzávalót alaposan összekeverjük. Még finomabb lesz a töltelék állaga, ha a túrót áttörjük, vagy ha a kész tölteléket botmixerrel átkeverjük.
4. A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, és 7-10 centi átmérőjű köröket szaggatunk ki (mi mindkét méretben készítettünk). A kiszaggatott korongokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd ismét kelesztjük.
5. Végül egy pohár aljával elkészítjük a mélyedéseket a tésztakorongokban. A mélyedésekbe beletöltjük a túrós tölteléket, majd megszórjuk pár szem mazsolával. Körben felvert tojással kenjük le a tésztát, majd 180°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük (kb. 15-20 perc).