Pénteki süti: epres mini pavlovák

Mivel végre igazán elkezdődik a gyümölcsszezon, jöjjön egy olyan recept, amit később variálhatunk bármilyen más csonthéjas vagy bogyós gyümölccsel.

A kis méret miatt a mini pavlovákat nem kell órákat szikkasztani a sütőben, 10 perc aktív munkával egy órán belül kész az édes „héj” amihez már csak eper és cukrozatlan tejszín – vagy akár egy gombóc citromfagyi – kell, hogy ellenállhatatlan desszerthez jussunk, akár péntek délután.

Bár úgy tűnhet, a pavlova nem habcsók, ha még nem találkozott vele, édes, kőkemény polisztirol helyett egy kívül roppanós, belül lágy dolgot képzeljen el, ami mellé cukrozatlan tejszínhab és savanykás gyümölcs dukál - ez ellensúlyozza a tészta édességét.

DSC 0050

(Nagyon jól záródó dobozban vagy zip-es zacskóban töltetlenül 2-3 napig a hűtőben is eltarthatóak, a lényeg, hogy pára ne érje őket.)

Hozzávalók: (10 darabhoz)

60 gr tojásfehérje ( 2 nagyobb tojásból)
9 dkg cukor
4 gr étkezési keményítő
1 kávéskanál fehérborecet/ almaecet ( 5% körüli legyen)
2 dl tejszín
25 dkg eper
néhány kocka csoki, felolvasztva

DSC 0046
  1. A sütőt 150 fokra előmelegítjük.
  2. A szobahőmérsékletű fehérjéket lágy habbá verjük és fokozatosan hozzáadunk a cukorból 6 dekát, és azzal tovább verjük.
  3. Mikor a hab már fényes és kemény (még 3-4 perc a mixer legnagyobb sebességénél), a maradék cukrot és az étkezési keményítőt elkeverjük.
  4. A gépet még járatva hozzáadjuk habhoz adjuk a keményítős cukrot.
  5. További 1 perc után hozzáadjuk az ecetet is, és még egy percig verjük. Ekkor fényes, sűrű hab állagúnak kell lennie.
  6. Sütőpapírra 6-7 centi átmérőjű körökbe halmozzuk a habot. Egy kanál hátával formázzuk nagyjából szabályosra, a tetejét kissé le kell nyomkodni, mert majd oda pakoljuk majd a tejszínhabot és az epret. (Vagy a cseresznyét, meggyet, ribizlit, ami jön sorban.)
  7. Az előmelegített sütő alsó harmadába rakjuk, a hőfokot azonnal levesszük 100 fokra. Kb. 40 perc után a sütőt lekapcsoljuk, kissé kinyitjuk, és hagyjuk még 20 percet hűlni a pavlovákat.
  8. A jól behűtött tejszínt kemény habbá verjük, a tetejére töltjük és megszórjuk a gyümölccsel, meglocsoljuk a csokival. (Ez persze elhagyható vagy dekorálhatjuk ezerféle más, a kamránk tartalmához illeszkedő módon.)
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek