Mivel végre igazán elkezdődik a gyümölcsszezon, jöjjön egy olyan recept, amit később variálhatunk bármilyen más csonthéjas vagy bogyós gyümölccsel.
A kis méret miatt a mini pavlovákat nem kell órákat szikkasztani a sütőben, 10 perc aktív munkával egy órán belül kész az édes „héj” amihez már csak eper és cukrozatlan tejszín – vagy akár egy gombóc citromfagyi – kell, hogy ellenállhatatlan desszerthez jussunk, akár péntek délután.
Bár úgy tűnhet, a pavlova nem habcsók, ha még nem találkozott vele, édes, kőkemény polisztirol helyett egy kívül roppanós, belül lágy dolgot képzeljen el, ami mellé cukrozatlan tejszínhab és savanykás gyümölcs dukál - ez ellensúlyozza a tészta édességét.
(Nagyon jól záródó dobozban vagy zip-es zacskóban töltetlenül 2-3 napig a hűtőben is eltarthatóak, a lényeg, hogy pára ne érje őket.)
Hozzávalók: (10 darabhoz)
60 gr tojásfehérje ( 2 nagyobb tojásból)
9 dkg cukor
4 gr étkezési keményítő
1 kávéskanál fehérborecet/ almaecet ( 5% körüli legyen)
2 dl tejszín
25 dkg eper
néhány kocka csoki, felolvasztva
- A sütőt 150 fokra előmelegítjük.
- A szobahőmérsékletű fehérjéket lágy habbá verjük és fokozatosan hozzáadunk a cukorból 6 dekát, és azzal tovább verjük.
- Mikor a hab már fényes és kemény (még 3-4 perc a mixer legnagyobb sebességénél), a maradék cukrot és az étkezési keményítőt elkeverjük.
- A gépet még járatva hozzáadjuk habhoz adjuk a keményítős cukrot.
- További 1 perc után hozzáadjuk az ecetet is, és még egy percig verjük. Ekkor fényes, sűrű hab állagúnak kell lennie.
- Sütőpapírra 6-7 centi átmérőjű körökbe halmozzuk a habot. Egy kanál hátával formázzuk nagyjából szabályosra, a tetejét kissé le kell nyomkodni, mert majd oda pakoljuk majd a tejszínhabot és az epret. (Vagy a cseresznyét, meggyet, ribizlit, ami jön sorban.)
- Az előmelegített sütő alsó harmadába rakjuk, a hőfokot azonnal levesszük 100 fokra. Kb. 40 perc után a sütőt lekapcsoljuk, kissé kinyitjuk, és hagyjuk még 20 percet hűlni a pavlovákat.
- A jól behűtött tejszínt kemény habbá verjük, a tetejére töltjük és megszórjuk a gyümölccsel, meglocsoljuk a csokival. (Ez persze elhagyható vagy dekorálhatjuk ezerféle más, a kamránk tartalmához illeszkedő módon.)