A brownie és a csokis keksz házassága egészen biztosan a mennyekben köttetett! Ez a keksz kívül picit roppan, belül puha-szaftos, szinte szétolvad a szájban. Plusz pont, hogy lisztet sem tartalmaz, így megfelelő alapanyagok használata mellett gluténmentes étrendbe is beilleszthető. A receptben szereplő finomra őrölt mandulát pedig bátran cseréljék akár dióra vagy mogyoróra!
Ha további lisztmentes édességekre kíváncsi, akkor ajánljuk
a lisztmentes mandulás csokitortát
a lisztmentes csokitortát meggyel
az aprócska, de tömény, és antidepresszánsnak is beillő csokisat
a lisztmentes almás-fahéjas kockát
a lisztmentes nürnbergi puszedlit
a lisztmentes málnás-csokis csodát
a cukor- tej- és gluténmentes (és vegán) csokis narancstortát
Hozzávalók kb. 25-30 nagyobb kekszhez:
200 g étcsokoládé
40 g vaj
120 g nádcukor
2 tojás
40 g finomra őrölt mandula
1 tk. sütőpor
nagy csipet tengeri só
ízlés szerint fűszerek (pl. fahéj, kardamom, reszelt tonkabab, őrölt gyömbér)
1. Az étcsokoládét a vajjal vízgőz fölött vagy mikróban felolvasztjuk, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
2. A tojásokat a nádcukorral egy elektromos mixer segítségével pár perc alatt nagyon habosra keverjük.
3. A tojáshabot óvatosan az olvasztott csokoládéhoz keverjük.
4. Beleforgatjuk a sütőporral összekevert mandulát, a sót, és ízlést szerint ízesíthetjük fűszerekkel is. A masszát hagyjuk pihenni, míg a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
5. Sütőpapírra púpos teáskanálnyi halmokat kanalazunk a masszából viszonylag távolra, hiszen sütés közben meg fognak nőni a kekszek. A teáskanál segítségével a kupacokat lazán korong formára igazítjuk-simítjuk.
6. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt készre sütjük a kekszeket. Hagyjuk a tepsin kihűlni, majd légmentesen záró dobozban tároljuk.