Igazi hangulatjavító ez a csokoládékenyér, amely extra sok csokoládéval készül. A csokoládén kívül felturbóztuk még őrölt mogyoróval, narancshéjjal és sok-sok aszalt meggyel. Az ízesítéssel persze bátran lehet játszani: használhatunk hozzá különféle fűszereket (pl. mézeskalácsfűszer, kardamom, fahéj, gyömbér, chili), bármilyen más aszalt gyümölcsöt, de kandírozott citrom- vagy narancshéjjal, illetve kandírozott gyömbérrel is szuperül fog működni.
Akárcsak a brownie-ra, erre is igaz, hogy nem szabad túlsütni, picit ragacsosnak-szaftosnak kell maradnia belülről, így lesz igazán jó az állaga.
Hozzávalók egy kb. 20x10 cm-es szögletes gyümölcskenyérformához:
100 g étcsokoládé
90 g vaj
3 tojás
100 g nádcukor
egy csipet só
50 g liszt (teljes kiőrlésű is lehet)
35 g őrölt törökmogyoró (de mehet helyette mandula vagy dió is)
egy kezeletlen narancs héja
egy maréknyi aszalt meggy
1. Az étcsokoládét a vajjal összeolvasztjuk mikróban vagy vízgőz fölött, majd szobahőmérsékletűre hűtjük. Ekkor egyenként beledolgozzuk a szétválasztott tojások sárgáit.
2. A tojásos-csokis masszába belekeverjük a sót, a lisztet, az őrölt mogyorót és a narancshéjat.
3. A tojásfehérjéket a cukorral habbá verjük, majd a tojáshabot két részletben a csokis masszához forgatjuk. Végül óvatosan beleforgatjuk az aszalt meggyet is.
4. A gyümölcskenyérforma alját méretre vágott sütőpapírral kibéleljük, az oldalait kivajazzuk. Beleöntjük a masszát. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütjük. Ha a teteje már nagyon pirulna közben, terítsünk rá lazán egy darab alufóliát.