Narancsos-aszalt meggyes csokoládékenyér

Igazi hangulatjavító ez a csokoládékenyér, amely extra sok csokoládéval készül. A csokoládén kívül felturbóztuk még őrölt mogyoróval, narancshéjjal és sok-sok aszalt meggyel. Az ízesítéssel persze bátran lehet játszani: használhatunk hozzá különféle fűszereket (pl. mézeskalácsfűszer, kardamom, fahéj, gyömbér, chili), bármilyen más aszalt gyümölcsöt, de kandírozott citrom- vagy narancshéjjal, illetve kandírozott gyömbérrel is szuperül fog működni.

Csokikenyér2
Ötvös Zsuzsanna

Akárcsak a brownie-ra, erre is igaz, hogy nem szabad túlsütni, picit ragacsosnak-szaftosnak kell maradnia belülről, így lesz igazán jó az állaga.

Hozzávalók egy kb. 20x10 cm-es szögletes gyümölcskenyérformához:

100 g étcsokoládé 
90 g vaj  
3 tojás 
100 g nádcukor 
egy csipet só 
50 g liszt (teljes kiőrlésű is lehet)  
35 g őrölt törökmogyoró (de mehet helyette mandula vagy dió is) 
egy kezeletlen narancs héja 
egy maréknyi aszalt meggy

1. Az étcsokoládét a vajjal összeolvasztjuk mikróban vagy vízgőz fölött, majd szobahőmérsékletűre hűtjük. Ekkor egyenként beledolgozzuk a szétválasztott tojások sárgáit.

2. A tojásos-csokis masszába belekeverjük a sót, a lisztet, az őrölt mogyorót és a narancshéjat.

3. A tojásfehérjéket a cukorral habbá verjük, majd a tojáshabot két részletben a csokis masszához forgatjuk. Végül óvatosan beleforgatjuk az aszalt meggyet is.

4. A gyümölcskenyérforma alját méretre vágott sütőpapírral kibéleljük, az oldalait kivajazzuk. Beleöntjük a masszát. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütjük. Ha a teteje már nagyon pirulna közben, terítsünk rá lazán egy darab alufóliát.

Csokikenyér1
Ötvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek