Maradékhasznosítás extra: pórés-marhás penne

Avagy a vasárnapi húslevesből megmaradt főtt hús átalakul főétellé hétfőn. Társul hozzá egy szál póré, sok vaj és tejszín. Nem diétás, így mértékkel fogyasztandó, cserébe nagyon finom, és szűk 20 perc alatt elkészül. Éljen a maradékhasznosítás! 

pórés penne 1
Katuci

Hozzávalók (2 személyre):

kb. 15 dkg penne
1 szál póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
főtt marhahús a levesből
3 evőkanál vaj
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál bazsalikompesztó (el is hagyható, de nagyon jó bele, házilag így készül)
1 dl fehérbor
2 dl zsíros tejszín
5 dkg kemény sajt (pl. parmezán vagy grana padano)
só, bors

  1. A póréhagyma két végét levágjuk, majd eltávolítjuk a külső héját. Hosszában négybe vágjuk, alaposan átmossuk, lerázzuk róla a vizet, és felszeleteljük.
  2. Sós, lobogó vízben feltesszük főni a penne tésztát.
  3. Egy nagy serpenyőbe tesszük a vajat egy evőkanál olívaolajjal. Felhevítjük. Mehet rá a póré, majd a lángot mérsékeljük. Rápréseljük a fokhagymát, kicsit megpirítjuk, ügyelve rá, hogy ne égjen meg. Felöntjük a borral, sózzuk-borsozzuk, lefedjük, és így pároljuk nagyjából 10 percig. Ha szükséges, pótoljuk a folyadékot. Közben nagyon vékony szeletekre felvágjuk a főtt marhahúst.
  4. Ha már jó puha a póré, kiszedjük egy tányérba. A zsiradékot visszamerjük a serpenyőbe, ha kell, akkor még teszünk hozzá egy kis olajat, nagyobbra vesszük alatta a lángot. A főtt húst beletesszük, és néhány perc alatt szép kérgesre sütjük. Hozzáadjuk a pesztót, átforgatjuk, majd jöhet vissza a hagyma is.
  5. Végül felöntjük tejszínnel, felforraljuk, és lezárjuk a gázt. Ilyenkor a tészta főzőlevéből még merek hozzá egy keveset, hogy kiadós legyen a mártás. A leszűrt tésztát beleforgatjuk, és ráreszelünk egy jó adag parmezánt vagy grana padanot. Azonnal tálaljuk.  

pórés penne 2

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek