Nagyikonyha: vasárnapi marhahúsleves

A kedvenc téli levesem. Kellőképpen átmelegít ez a hihetetlenül ízes, klasszikus leves. Erőt ad, ha betegek vagy kimerültek vagyunk, szóval tökéletes. Akinek van bevált receptje, természetesen készítse aszerint, ez azoknak szól, akik nem tudják, hogyan álljanak neki. 

húsleves1
Katuci

Ha a léből marad egy kevés, fagyassza le szűkösebb időre. 

Hozzávalók:

1 kg csontos marhahús (pl. lábszár vagy nyak)
3-4 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
1 kisebb zeller
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma (elhagyható)
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 csokor petrezselyem

kb. 10 szemes bors levestészta

  1. A húst megmossuk, hideg vízben feltesszük főni. Ha velős csont is kerül bele, a velő két végét érdemes bedörzsölni sóval, hogy ne pottyanjon ki. Amikor felforr, felhabzik, kivesszük a húst. Tiszta, hideg vízben (kb. 4 liter) újra feltesszük főni.
  2. A szemes borsot és egy evőkanálnyi sót hozzáadunk. Lassú tűzön főzzük. Ne forrjon! Félig le is fedhetjük.
  3. Amikor a hús kezd lefőni a csontról, hozzáadjuk a megtisztított, és nagyobb darabokra vágott gyökérzöldségeket, az egész vöröshagymát, a fokhagymát és a paprikát. Tovább főzzük a levest.
  4. Amikor már majdnem kész van, tehát a zöldség és a hús is megpuhult (az utolsó tíz percben), hozzáadjuk a paradicsomot és a petrezselymet. Összesen nagyjából 2-2,5 órán át főzzük, de sok múlik a húson. Megkóstoljuk, ha szükséges, utána sózzuk.
  5. Közben kifőzzük a tésztát vagy készíthetünk grízgaluskát is. A tésztát ha lehet, tároljuk külön, úgy tovább eláll a leves.
  6. Forrón tálaljuk. 
húsleves2
Katuci
Oszd meg másokkal is!
Mustra