7 karácsonyi menü a hagyományos ételektől a húsmentesig

Ön tudja már, mi lesz a karácsonyi menü? Ha nem, akkor adunk pár tippet! Ételek az ünnepi asztalra kezdőknek és haladóknak: hagyományos, könnyű, vegetáriánus, pepecselős és kezdőknek való receptek!

Én képtelen vagyok kevés főzéssel megúszni a karácsonyt, ebbe már bele is törődtem, viszont igyekszem úgy alakítani a dolgokat, hogy legalább utána legyen néhány nap nyugi, amikor legfeljebb egy salátát vagy köretet kell összeütni. A töltött káposzta, egy jó marhapörkölt, néhány sült mindig szerepel a menüben, így aztán szilveszterig ki is tartanak a maradékok. 

karácsonymenü
Katuci

1. Hagyományos karácsonyi menü

Előétel: töltött káposzta

A töltött káposzta az, ami nálunk soha nem hiányozhat, és igen, ezt előételként szoktuk fogyasztani, nagyon durva. Hogy könnyebb legyen, mi már csirkéből készítjük, és nem kerül rá rántás, csak tejföl. Így aztán nyugodtan le is fagyaszthatjuk a maradékot.

töltött kápi1
Katuci

Főétel: valamilyen sült

Nyilván lehet ez egy egészben sült pulyka, de én most ezt a vajpuha  marhalábszárat ajánlom. A csont kiesik a húsból, ami szinte szétolvad a szánkban. És persze a velő a plusz jutalom egy kis pirítóssal.

lábszár1
Katuci

Desszert: mákosguba-torta

Az ünnephez szorosan hozzátartoznak a diós, mákos, gesztenyés édességek, így egy szép köntösbe öltöztetett gubatorta nem lehet rossz választás.

DSC 2662akicsi
Katuci

Persze az aprósütik sem hiányozhatnak, édeseket ITT, sósakat ITT talál szép számmal.  

2. Villantós karácsonyi menü

Előétel: sonkába tekert garnélafalatok

Mivel a menünkben a főételen lesz a hangsúly, az előétellel nem kell eltelni, így elég néhány sonkás garnélafalatka is.

DSC 6038kicsi
Katuci / Katuci

Főétel: Wellington bélszín

Csak kiváló minőségű bélszínből készítse a Wellingtont, és mindenképp válasszon hozzá jó gombát és leveles tésztát (ha nagyon profi akar lenni, azt így készítse)!

wellkicsi3
Katuci

Desszert: gesztenyés pavlova

A villantós menüben én mindenképp ragaszkodom a gesztenyés vagy csokoládés édességekhez, és ha már kiteszünk magunkért, miért ne lehetne épp egy gyönyörű gesztenyés pavlova a desszert?

DSC 2724akicsi
Katuci

3. Egyszerű, mégis ünnepi menü

Előétel: vendégváró kosárkák

Tésztakosarakat is készíthetünk készre nyújtott, bolti leveles tésztából, amit végtelenül egyszerű, de a finom töltelékkel mégis parádés.

DSC 2588akicsi
Katuci

Főétel: vargányás sertésszűz

Szintén a tavalyi menüsor része volt a vargányás szűz, ami osztatlan siker aratott. A vargánya és a sertés nemes része igazán ünnepivé teszi, mégsem macerás étel.

DSC 0423akicsi
Katuci

Desszert: kladdkaka, a svéd csokitorta

Ha egyszerűség, akkor mindig a kladdkaka jut eszembe, amit a még nem főzős korszakomban fagyasztva vettünk karácsonykor az ikeában. Akkor még nem tudtam, hogy nagyjából 2 perc lett volna összeállítani.  

DSC 2702akicsi
Katuci

4. Olcsó karácsonyi menü 5000 Ft-ból

Előétel: fokhagymakrémleves

Ez a leves nem csak az íze miatt nagy kedvencem, de nagyjából 300 Ft-ból megúszható. Évekig része volt a karácsonyi menünknek, de kénytelen voltam elhagyni, mert utána már senki nem akart semmit enni.

DSC 2981akicsi
Katuci

Főétel: zsebes karaj

Ha szeretnénk gazdaságosan kihozni a karácsonyi menüt, akkor sem kell nélkülöznünk a finom ízeket. Elkészítheti például a zsebes karajt, ami kiadós és finom is, mégsem visz el egy vagyont. Ugyan ez a menünk legköltségesebb része, de megéri megvenni hozzá a pácolt sonkát a gépsonka helyett.

DSC 0208akicsi
Katuci

Desszert: narancsos fahéjpuding mézes dióval

A cím alapján nem tűnik épp filléresnek a fahéjpuding, de annyi mindent rejt a kamra, amiből ilyen jó kis desszertet lehet rittyenteni.

fahéjpuding2
Katuci

5. Kezdők menüje

Előétel: brokkolikrémleves

Lehet leves brokkoliból, de tulajdonképpen bármilyen zöldségből vagy gyümölcsből. Pofonegyszerű elkészíteni.

DSC 0419akicsi
Katuci

Főétel: mézes-mustáros csirkecombok

Ugyan a csirke nem épp a legünnepibb étel, mégsem lesz kudarc, hiszen szinte biztosan sikerülni fog ez a mézes-mustáros csirke, amivel semmi macera nincs. De a sáfrányos garnélától sem kell megijedni.

mézes csirke1kicsi
Katuci

Desszert: gesztenyehab

A gesztenyehab végtelenül egyszerű és gyors, mégis ünnepi desszert, amit bátran merek ajánlani kezdőknek is.  

gesztenyehab1kicsi
Katuci

6. Menü a fitnesz vonal kedvelőinek

Előétel: lazacsteak salátával

Lazacot szinte bárhol beszerezhet a steakhez, ha másként nem, hát fagyasztva. Már csak egy szép és finom salátakeverékre lesz szükség mellé.

DSC 6306kicsi
Katuci

Főétel: kacsamell almás-céklás salátával

Ugyan kevésbé zsírmentes, de karácsonykor belefér egy jó kis kacsamell, amihez tálaljon almás-céklás salátát.

DSC 1901akicsi
Katuci

Desszert: grillezett gyümölcs

A grillezett gyümölcs nem épp kalóriamentes, de még így is kevesebb cukor van benne, mint egy zserbóban. A mascarponekrém azonban már bűntudattal fogyasztható.

DSC 0783akicsi
Katuci

7. Húsmentes karácsonyi menü

Előétel: pórés sajtleves

Egy kis csésze ízes sajtlevesnek biztosan örülni fognak a vegetáriánus vendégek, de a húsevők is.  

DSC 1726akicsi
Katuci

Főétel: kecskesajtos cannelloni

Tizenegynéhány évig voltam vegetáriánus, ezalatt az egyik kedvenc ételem volt ez a cannelloni, amit ugyan nem készítettem gyakran, de karácsonykor nagyon szívesen. Ne feledje, a legszigorúbb értelemben véve a parmezán nem vegetáriánus az oltóenzim miatt, így ha ez gond, azt cserélje más sajtra!

Ha nem szeretne tésztát készíteni, olívás tofuszeleteket is kínálhat zöldséges rétessel.

DSC 5159akicsi
Katuci

Desszert: almás-mézeskalácsos pohárkrém

A húsmentes menüben nyilván a desszert a legkönnyebb rész, de azért ide is ajánlok egy gyors almás-mézeskalácsos pohárkrémet.

DSC 3036akicsi
Katuci

Ha pedig teljesen vegán recepteket keres, nézzen szét Steiner Kristóf receptjei között!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek