Nemsokára eljön majd az ideje, hogy elővegyük sütikiszúró készletet, és elkezdjük sütögetni a karácsonyi kekszeket. De ha a hétköznapokon kell feltölteni a kekszesdobozt, akkor jobb valami sietős megoldást keresni: a rúddá formázott, és kissé behűtött tésztából 1 perc alatt megvan egy tepsinyi adag, csak egy éles kés kell hozzá – de készíthetjük hasáb formájúra, vagy háromszög keresztmetszetűre, ahogy tetszik.
Piszke
Kevés finomabb dolog van, mint a süti szélén megpirult diódarabkák, de cserélhetjük mogyoróra, mandulára, vagy akár mákra is az ízesítést.
Hozzávalók: (kb. 50 db kekszhez)
10 dkg puha vaj
12 dkg cukor
1 tojás
18 dkg liszt
10 dkg dió (5 dkg darálva, 5 dkg apróra vágva)
- A vajat és a cukrot 2 percig kézi mixerrel habosítjuk, majd belekeverjük a tojást, hozzáadjuk a lisztet és a darált diót, kézzel gyorsan egyneművé gyúrjuk.
- A tésztából 2 darab, 20 centi hosszú 2 cm vastag rudat formázunk, folpackba csavarjuk, és fél órára betesszük a mélyhűtőbe.
- Kibontjuk, a folpackot megszórjuk az apróra vágott dióval és a tésztarudakat enyhén nyomva belegurigázzuk a tésztába a diódarabokat.
- Éles késsel jó félcentis szeleteket vágunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
- 200 fokra előmelegített sütőben, a középső rácson 10-12 percig sütjük.
- Ha kisült, pár percig még a tepsin pihentetjük – ilyenkor még puhábbak a kekszek –, majd rácsra szedjük. Sokáig eláll, később ropogós, egy nap után omlós lesz a keksz.
Piszke