Klasszikusok találkoznak: túró rudi torta sütés nélkül

Én igazán elhivatott tortasütő vagyok, sőt néha már fanatikus, de negyven fokban még engem sem lehet ilyesmire rávenni. Ilyenkor lehet előkapni egy jó kis sütést nem igénylő receptet. 

Katuci

A túró rudiért meg általában mindenki odáig van (bár szerintem lehetetlen ehetőt kapni, ezt a tesztünk is alátámasztja), így nagyon nem lehet melléfogni vele. A tetejére csoki helyett kerülhet friss bogyós gyümölcs is, akkor végképp nyári hangulatú lesz a tortánk.

Hozzávalók (18 cm-es tortaformában készítve):

12 dkg oreo keksz (7 db) + 2-3 a díszítéshez

6 dkg vaj

50 dkg túró (ez is igazi kihívás kis hazánkban)

25 dkg mascarpone

1 dl hideg tejszín

10-15 dkg porcukor (a fele simán kiváltható nyírfacukorral)

1 kezeletlen citrom héja

1 vaníliarúd

4 lap zselatin

2 evőkanál víz

5 dkg étcsokoládé

2,5 dkg vaj

Katuci

Elkészítés:

  1. Először a kekszes alapot készítjük el. A kekszet késes aprítóba tesszük, és morzsásra daráljuk. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, és tovább keverjük az aprítóval.
  2. Egy 18 cm-es tortaforma aljába nyomkodjuk egyenletesen a masszát. Én az oldalára szoktam vágni ilyenkor egy sütőpapír csíkot, így biztosan könnyű lesz leválasztani a hűtés után a karikát. De ez a lépés el is hagyható, legfeljebb éles késsel körbe kell vágni a tortát tálalás előtt.
  3. A zselatinlapokat beáztatjuk 5 percre hideg vízbe, majd 2 evőkanál vízben, folyamatosan kevergetve felmelegítjük. Ahogy elolvadt, már le is vesszük a lángról, nem kell felforralni. Félretesszük hűlni.
  4. A hideg habtejszínt kemény habbá verjük egy evőkanál porcukorral. (Én egy alacsony, műanyag kancsóban szoktam felverni a zsíros, hideg tejszínt, így soha nem csapódik ki vagy esik össze.)
  5. A túrót, a krémsajtot, a citrom reszelt héját, a vanília kikapart magjait simára keverjük a cukorral (10-15 dkg ízlés szerint, érdemes közben kóstolni, a kisebb bűntudat miatt pedig készíthető nyírfacukorral is).
  6. A krémhez adjuk a zselatint, és jól beledolgozzuk.
  7. Végül a felvert tejszínhabot óvatosan beleforgatjuk, és a kekszalapon elegyengetjük a túrókrémet. Néhány órára hűtőbe tesszük.
  8. Az étcsokoládét és a vajat összeolvasztjuk, simára keverjük.
  9. A tortáról óvatosan leválasztjuk a tortagyűrűt, a tetejére öntjük a csokikrémet, elegyengetjük rajta, és megszórjuk néhány összetört keksszel.

Ha a hőségre való tekintettel jégkrém formájában is kipróbálná a túró rudit, kattintson IDE a receptért. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra