Az alapja egy lekváros piskótatekercs, ennek elkészítése már korábban szerepelt a sütiiskola-sorozatban, a klasszikus piskótatekercs sütését itt mutattuk be sok fázisfotóval, lépésről-lépésre.
A desszerthez ezt felszeleteljük, majd a szeletekkel kibélelünk egy nagyobb tálat, valamilyen krémet töltünk bele, végül a krém tetejére is piskótatekercs-szeletek kerülnek. A tekercseknek köszönhetően kívülről csinos csíkos lesz a torta, belül pedig habkönnyű krémet találunk.
A torta nagyon jól variálható, készülhet többféle gyümölccsel, többféle töltelékkel. Sőt, csokirajongók akár csokikrémes piskótatekercset is használhatnak a torta aljához és oldalához – ehhez ajánljuk a trüffelkrémes fatörzset kiindulásnak.
A mi Charlotte tortánk főszereplője most a szezon kedvence, az eper lett: eperlekváros piskótatekercset sütöttünk, majd epres túróhabbal töltöttök meg a tortát.
Hozzávalók:
Piskótatekercs:
6 tojás 120 g cukor 120 g liszt egy kis üveg eperlekvár
Epres túróhab:
250 g túró
80 g porcukor
1 citrom
2,5 lap zselatin
80 g eperlekvár
1,5 dl habtejszín
egy marék friss eper
1. A piskótatekercshez a tojásokat kettéválasztjuk. A cukor harmadát a sárgákhoz adjuk, és habosra keverjük. Elkezdjük felverni a fehérjéket is, majd amikor már sűrű, de még nem teljesen kemény a habunk, hozzáadjuk a maradék cukrot, és kemény habbá verjük.
2. Egy kevés fehérjehabbal fellazítjuk a habosra kevert sárgákat, majd óvatosan hozzáforgatjuk a maradék habot is. Az átszitált lisztet is beleforgatjuk óvatosan. A tésztát sütőpapírral bélelt gáztepsin elterítjük, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.
3. A kész piskótáról rögtön lehúzzuk a sütőpapírt, konyharuhára fektetjük, és feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, kitekerjük, megkenjük eperlekvárral, majd feltekerjük.
4. A túróhabhoz a túrót a porcukor felével és az eperlekvárral botmixer segítségével simára keverjük. A citrom kifacsart levét a maradék porcukorral csípősre melegítjük (már gőzöljön, de még ne forrjon), majd ebben feloldjuk az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat.
5. A zselatinos részt a túrós részhez keverjük. A tejszínt habbá verjük, majd óvatosan, két részletben a túrókrémhez forgatjuk. Végül belekeverjük a megtisztított friss epret apróra vágva.
6. Egy nagyobb tálat kibélelünk folpackkal – én egy 18 cm átmérőjű, 8 cm mély jénai tálat használtam. A piskótatekercset felszeleteljük. A szeletekkel kirakjuk a tál oldalát és alját – érdemes minél szorosabban egymás mellé tenni a szeleteket. Beleöntjük a túróhabot, majd a hab tetejét is kirakjuk piskótatekercs-szeletekkel.
7. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap egy tányért teszünk a tál tetejére, és ráfordítjuk a kész Charlotte tortát. Eltávolítjuk róla a folpackot, majd szeleteljük.