Sütöttek már kiflit? Nos, alighanem március 15. után fognak, legalább is addig, amíg nem rögzül, hogy vasárnap nem tudnak többé bevásárolni. Időben szólunk, és itt a recept is, még van másfél hónap begyakorolni. Bár akkor sem vádolhatnak túlzott optimizmussal, ha azt mondom, már elsőre sikerülni fog, mivel pofonegyszerű.
Egyébként sosem értettem a kenyérsütéstől való ódzkodást, mivel a kenyér a legegyszerűbb sütemény. Liszt, víz, só, élesztő, és kész. A kifli ugyanez, csak víz helyett némi vajat, tejet és tejfölt kell beletenni. Nem túlzok, tíz perc munkánál többre nincs szükség a csodásan illatozó, aranybarna és ropogós kiflikhez, ráadásul pontosan tudjuk, hogy mi van benne. Csak legyen mindig otthon szárított élesztő.
Hozzávalók:
50 dkg sima liszt
1,5 tk só
1 cs. szárított élesztő
4 dkg olvasztott vaj
2 ek tejföl
2,5 dl tej
- Egy tálban összekeverjük a szárazanyagokat, majd hozzáöntjük a nedveseket.
- Összegyúrjuk, amikor összeállt, deszkára borítjuk, és 1-2 percig gyúrjuk még.
- Letakarjuk tiszta konyharuhával, meleg, huzatmentes helyre tesszük, és legalább fél órán át kelesztjük.
- A sütőt felmelegítjük 170 fokra.
- Kitesszük a deszkára a tésztát, nagyjából fél centi vastag, nagy kört nyújtunk belőle, amit nyolc körcikkre vágunk.
- A körcikkeket egy kicsit még nyújtjuk egyenként, majd a háromszögek alapjánál kezdve feltekerjük a kifliket. Ilyenkor tudunk cuki csücsköket formálni, amik olyan gusztusosan ropognak majd.
- Sütőpapírral kibélelt sütőlapra helyezzük a kifliket. Ha van rá idő, megformázva, konyharuhával lazán letakarva kelesszük még egy fél órát, így a végeredmény levegősebb lesz.
- Ha sürget az idő, vagy inkább a tömörebb, haraphatóbb állagot szeretjük, formázás után egyből megkenjük vízzel, és betesszük az előmelegített sütőbe. 10-15 perc után már érdemes ránézni, hogy mi újság vele.
Nyugisabb estéken akár hétköznap is neki lehet állni, tényleg nem nagy ügy. Úgy kalkuláljanak, hogy egy négytagú család ezt a mennyiséget vacsorára simán megeszi, ha másnap reggelire, vagy a gyereknek tízóraira is kell kifli, inkább dupla adagot készítsünk.