Ezért drága a kasmír

A kasmírt sokan szeretik (mi is), mert egyrészt puha, másrészt nem kell belőle 3-4 réteget magunkra húznunk a téli hidegben, mégis melegen tart.

Az angórától igyekszünk távol tartani magunkat és erre kérjük önt is – ha más nem, ez a posztunk valószínűleg meggyőzi majd. De vajon miben különbözik a „hagyományos” gyapjútól és miért kerül sokkal többe? Ezekre szedtük össze a válaszokat, amiben sokat segített a FashionBeans egyik cikke.

Mi az a kasmír?

A kasmírt az Északnyugat-Indiában őshonos kasmírkecske pehelygyapjából nyerik: ez a kecskefajta két réteg gyapjút növeszt – ezek közül az alsót hasznosítják a gyártás során.

Miért kerül olyan sokba?

Négy évbe telik, mire egy kecske elég gyapjat növeszt, hogy egyetlen pulóvert tudjanak belőle készíteni és a tenyésztésük, illetve a nyersanyag begyűjtése és feldolgozás idő- és munkaigényes folyamat. Az alsó gyapjúréteget a „bunda” télvégi levedlése során távolítják el a kecskék szőréről: gondosan ügyelve arra, hogy a külső rétegből semmi se kerüljön a végeredménybe. Ezután a szőrt megmossák, festik, majd fonalat pödörnek belőle, amit később felhasználhatnak a gyártásnál.

A kasmírnak különböző minőségfokozatai vannak, attól függően, hogy a kecske mely testrészéről származik: a nyak- és az ágyékkörnyéki területén találhatóakból általában prémium minőségű (és ennek köszönhetően jóval borsosabb árú) termékek születnek.

505993927
Eyeon / Europress / Getty

Miért jobb a kasmír, mint a hagyományos gyapjú?

Finomabb

A bőrünk az a szervünk, ami annyira érzékeny, hogy szinte elsőként mutatja jeleit annak, ha azt szeretné, hogy kicsit jobban odafigyeljünk rá. Mindenre reagál: ezt leginkább azok tudják, akik találkoztak már olyan gyapjúpulóverrel, ami annyira viszkető érzést generált, hogy legszívesebben fél perc hordás után letépték volna magukról. A finom szálszerkezetnek köszönhetően a kasmírnál ilyen nem fordul elő.

Melegebb

A szálak egyedi szerkezetének (és levegőmegkötő tulajdonságának) köszönhetően a kasmír sokkal jobban és tovább tartja meg a testhőt, mint a gyapjú.

Rugalmasabb

A minőségi kasmírnak (a legtöbb gyapjúanyaggal szemben) megvan az a tulajdonsága, hogy nem megy össze mosás után. Ennek természetesen az a feltétele, hogy gondosan betartsa a „használati útmutatóját”.

Így válasszon minőségi kasmírt!

1. Nézze meg a címkét: lehetőleg válasszon 100%-os kasmírtartalmú termékeket, vagy olyanokat, amelyeknél merinói gyapjúval keverték. Kerülje az akrilt, mivel az nem lélegző anyag.

2. Alkalmazzon ránctesztet: ráncolja össze az anyagot a boltban a hüvelyk- és a mutatóujja között, majd nézze meg, hogyan reagál. A minőségi kasmír nem bolyhosodik vagy ráncolódik, hanem visszaáll eredeti formájára.

3. Arcpróba: simítsa végig az anyagot arcán (vagy nyakán), ugyanis ezek érzékeny bőrfelületek, így amennyiben szúrós anyagot tart a kezében, az rögtön kiderül,

4. Átlátszóság: dugja bele a kezét a ruhadarabba. Ha átlátszik, akkor túl vékony, egyrétegű. Érdemes többrétegű kasmírt választania!

Nemcsak a drága jó

Egyre nagyobb a kereslet a kasmír iránt, ami a létrejövő verseny miatt lejjebb nyomja az árakat. Mi pár szezonnal ezelőtt a H&M-ben vettünk meg egy húszezres pulóvert a leárazásokon ötödannyiért.

kasmir
Reklámfotó

Így kezelje a kasmírt

Prémium státuszának köszönhetően sokan azt gondolják, hogy a kasmír egy gyengéd és becses anyag, ami speciális kezelést igényel. Részben igaz, viszont az is, hogy meglehetősen tartós anyagról van szó, amit ha megfelelően kezelnek, sokkal jobban megtartja a formáját, mint a hagyományos gyapjú.

A gyapjúval ellentétben a kasmír inkább szőr, ezért sokkal jobban bírja a vizet. Bár a legtöbb terméken 'Dry Clean Only'(kizárólag száraz tisztítás) címkével riogatnak, ez inkább megelőzés, mintsem kötelezően betartandó szabály: inkább a tisztítót okolja a vásárló egy esetleges bakiért, mintsem a gyártót. Hideg vízben érdemes tisztítani és használjon speciális kasmírmosószert. Néhányan azt javasolják, érdemes egy kis babasampont is önteni a vízbe: attól sokkal tovább őrzi majd meg a puhaságát. Mi még nem próbáltuk, de ésszerűnek tűnik. Ne csavarja és dörzsölje, inkább egy törölköző segítségével csak nyomogassa ki belőle a vizet, majd fektetve szárítsa!

Ha olyan mosógépe van, amin van kézmosó program, azzal is nyugodtan próbálkozhat, csak arra figyeljen, hogy hideg vízzel mosson és tegye zsákba a ruhát – utóbbinak köszönhetően elkerülheti a bolyhosodást. A kasmír ruhákat nem szabad lógatni, csakis hajtogatva tárolja – ha pedig úgy dönt, hogy egy darabig nem viseli, tegye őket lezárható zacskóba, nehogy a molyok megkóstolják.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek