Az őszi / téli krémleveseknek szerintem az a lényege, hogy laktató legyen, átmelegítsen, és persze gyorsan elkészüljön. Legtöbbször zöldségből készítek, ám most a sajt volt a soros. Az egyik kedvenc őszi zöldségemmel, a póréhagymával adtam neki egy kis plusz ízt. Forrón együk, pirított kenyérkockával vagy puha kiflivéggel!
Egy a lényeg itt is, a minőségi sajt. Érdemes jófélét beszerezni hozzá, én ezúttal ír vörös cheddarból főztem, de bármilyen karakteres keménysajt jó hozzá (pl gruyere, comte, hegyi sajtok, ilyesmi). Az alaplé lehet akár a hétvégi levesből félretett, de ha nincs, használhatunk leveskockából főzöttet is, csak olvassuk el, mi van benne. Drogériákban be lehet már szerezni csak természetes alapanyagokból készülőt, amely nem tartalmaz mesterséges ízfokozókat - a nátrium glutamáttól mindennek egyeníze lesz.
Hozzávalók 6 adaghoz:
1 liter alaplé (zöldség vagy csirke)
1 dl zsíros tejszín
3 dkg vaj
2 evőkanál liszt
fél szál póréhagyma
15 dkg reszelt
sajt só, bors,
kenyérkockák
- A pórét hosszában négy részre vágjuk, alaposan megmossuk, majd felszeleteljük.
- A vajat egy fazékban felhevítjük, rádobjuk a hagymát, sózzuk, borsozzuk, néhány perc alatt megpároljuk. Ha összeesett, meghintjük a liszttel, összekeverjük, zsemleszínűre pirítjuk. Az alaplevet kis adagokban öntjük rá, folyamatosan keverve, hogy ne maradjanak benne csomók. 5-10 percig főzzük.
- A leveshez öntjük a tejszínt folyamatos keverés mellett, mehet utána a reszelt sajt is. Ahogy újra felforrt, lezárjuk, és már tálalhatjuk is a pirított zsemlekockákkal.