Levesexpressz: vöröslencse-krémleves

A vöröslencse egy fantasztikus hüvelyes. Könnyen emészthető, nem kell előáztatni, magas a magnézium- és vastartalma. A kismamáknak jó hír, hogy folsavban is gazdag. A sárgaborsó rajongóknak pedig, hogy hasonlít rá az íze, a sárgaborsót utálóknak, hogy mégsem hasonlít nagyon, és ráadásul nincsenek kellemetlen utóhatásai sem.

DSC 3942akicsi
Katuci

Ez a krémleves laktató, finom, olcsó és tejszín/tejföl sincs benne, szóval különösen szeretjük, hiszen vaj olajra cserélésével laktózérzékenyeknek, és a vegánoknak is feltálalható.

Hozzávalók:

25 dkg vöröslencse
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
1 liter víz
só,bors
opcionális: 1 csapott tk őrölt római kömény, vagy római köményes fűszerkeverék

petrezselyem, pirított kenyérkockák

  1. A megtisztított, felaprított hagymát és fokhagymát a felhevített vaj és olaj keverékén, közepes lángon megpároljuk, ha használunk római köményt vagy fűszerkeveréket, azt is adjuk a hagymákhoz..
  2. Ráöntjük a vöröslencsét, átkeverjük, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük vízzel, 15 perc alatt készre főzzük.
  3. A levest bormixerrel simára dolgozzuk, friss petrezselyemmel és kenyérkockákkal megszórva tálaljuk.
DSC 3944akicsi
Katuci

További krémleves ötleteket meríthet a múltból, például ajánljuk a brokkolikrémlevest, vagy édesburgonya-krémlevest, gigantikus leveses összeállításunk krémleves szekciójában pedig talál egy általános elkészítési útmutatót, és több tucatnyi biztos kombinációt a zöldborsó-mentától a zeller-almán át a karfiol-kéksajtig.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek