Fehér Tamás nyerte a fodrász-vb-t

Fehér Tamás, a Hair's[ku:l] fodrásza nyerte a 2014-es International Trend Vision Award Photographic Vision Awards szekciójában a Color kategória fődíját. Az idén Frankfurtban rendezett nemzetközi Wella-versenyt "fodrász VB-ként" is emlegetik, nagy szó, ha valaki helyezést kap, magyar fodrász pedig még sose vihette haza az aranyat.

Fehér Tamás

2000. óta dolgozik fodrászként. Háromszor nyerte meg a hazai Wella Trend Vision versenyt. Londonban, New Yorkban, illetve Frankfurban versenyzett a világbajnokságon. Az üzletére, a  hair’s[ku:l]-ra a legbüszkébb és arra, hogy idén megnyerte az aranyat Frankfurtban, azaz az International Trend Vision Award fotópályázat első helyét, Color kategóriában.

A Photographic Vision Awards bronzérmese a Puerto Rico-i Glory Avilés lett, második helyezést a thai Guppasan Kaewbanphot kapott. Az első helyezett Fehérrel készített interjúnkat és a győztes frizurákat megtalálja a hajtás után!

Mikor indultál először a Wella versenyén?

Az első sikeres Trend Visionöm 2005-ben volt. Előtte inkább az Intercoiffure versenyeken vettem részt. Hosszú az út, mire egy fodrász megtalálja a saját önkifejezését, és azt mások is eredményesnek látják. 2005-ben a Trend Vision olyan jól sikerült, hogy én képviselhettem Magyarországot a londoni világdöntőn.

Hogyan készülsz egy ilyen versenyre? Hogy választasz modellt, sminkest?

Mindig erős felkészülés zajlik a háttérben, szinte egész évben. Általában decemberben szoktunk először leülni és átbeszélni az éppen következő trendeket, de persze ez már az aktuális vb-n elkezdődik, hiszen ott mutatják be az új divatot. Szeretek mindig a megszokott csapattal dolgozni (smink : Kis Zsuzsa ,ruha : Bognár Hajnal, fotó: Bella Martin, és idén Kerekes Csaba, mentor: Hoglmayer Attila). Modellt választani a legnehezebb az egészben, mivel ha nem jó, nem fog működni. Őt mindig a trendhez válasszuk, sosem fordítva.

Hogyan kerülsz ki a döntőre? Hány ország képviselteti magát?

A döntőre az országos verseny megnyerésével lehet kikerülni. Ez nemzetközi előírás. Általában kb. 50 ország képviselteti magát mindkét kategóriában. Jó kis kavalkád van mindig!

Mekkora energia- és pénzbefektetés egy ekkora versenyen elindulni?

Ezt sosem szabad nézni. Ha nem fekteti bele az ember a kellő pénzt és energiát, az a kész anyag végeredményén is látszik mindig. Ezt sajnos hamar megtanulja a fodrász. Ha nem tud belefektetni eleget a versenyző, hogy a stábot felépítse maga körül, akkor inkább spóroljon a következő eseményre és tegye oda magát kétszeresen. Sokkal sikeresebb lesz a sztori.

Hány órát vágtad a modell haját és hány ülésből?

Csak az első vb-s versenyemen mértem az időt. Ott közel 40 órát vágtam a hajat, kb. 4-5 ülésből. Mostanra, hogy ennyire egységes stáb alakult ki körülöttem, már teljesen tudatosan futok neki a színnek és a formának is. Így csak pár órát vesz igénybe az egész.

Mi is volt az a XI. Wella Professionals International Trendvision Award?

A Wella Professionals tizenegyedik alkalommal rendezte meg a Nemzetközi TrendVision Award verseny döntőjét, ezúttal a Hairworld fodrász világbajnoksággal egybekötve. Ez egy olyan egyedülálló és magas presztizsű fodrászverseny, mely a tehetséges, trendekre nyitott fodrászoknak teremt lehető­séget arra, hogy a TrendVision irányelveit alapul véve egyéni elképzelésük alapján, saját modellükön alkossák meg a 2014-es TrendVision Undone tavasz/nyár kollekció egyéni vízióját.

Ebben az évben 56 országból 82 döntős érkezett a nemzetközi versenyre, hogy bemutassák győztes munkájukat a zsűri és a több ezres érdeklődő közönség előtt. A verseny történetében idén először fotó és élő versenyen is szerepelhettek az indulók, Young Talent és Color, vagyis trend illetve színek kategóriákban. Valiczkó Anita Young Talent, Fehér Tamás Color kategóriában képviselte hazánkat a rangos fotópályázati versenyen.

Milyen eszközöket, anyagokat használhattatok?

Mi Wellával dolgozunk az üzletben, és szinte a teljes szortimentet tartjuk is. A versenyeken is biztosítják mindezt.

Milyen volt a modellel dolgozni, mit csinált később a hajával?

Dorinával többször dolgoztunk már együtt, nagyon nehéz, vastag , merev haja van. Imádom. Igazi őrült, úgy, mint a csapat többi tagja is. Pont ezért szeretem, és szabadon tudok vele dolgozni. Ő egész évben így hordja a haját, hisz ez a trend. Ez az egész a divatot szolgálja, és nem elrettentésnek van, mint azt sokan gondolják!

Hogy terveztétek meg a ruhát, és ki csinálta?

Minden, ami történik csapatmunka. Nem szeretek beleszólni abba, amihez a csapat többi része ért. Hallgatok a véleményükre. A ruhát Bognár Hajnal tervezte és készítette.

Mit jelent a külföldi verseny első díja? Azon túl, hogy nagy megtiszteltetés, jár-e pénzdíjjal?

Nem jár. Érdekes kérdés, szinte mindenki megkérdezi “mit és mennyit nyertél?” Hogy mit nyertem? Világbajnokságot. Azt, amire minden szakmáját szerető ember a legjobban vágyik. Persze ez nekem is hihetetlen még most is.

A győzelmed kihat-e a munkádra, pl. emelkednek az árak nálad?

Nem hiszem, hogy egy nemzetközi zsűri döntését a vendégeken kell leverni. :)

A győztesek és a zsűritagok listája

Élő verseny - Young Talent győztesek

1. platinum: Kriz Chen, Hair Culture salon, Tajvan

2. platinum: Lyndal Salmon, Biba salon, Ausztrália

3. platinum: Giorgio Parrivecchio, GP Parrucchieri salon, Olaszország

Élő verseny - Color győztesek

1. platinum: Iryna Fraiuk, Kodokan salon, Ukrajna

2. platinum: Sean Nolan, HOB Salons, Nagy-Britannia

3. platinum: Ben Lin, Soleil-Salon, Tajvan

Fotó verseny - Young Talent győztesek

Gold: Karina Grace Gollins, Karina Grace Hairdressing salon, Új-Zéland

Silver: Lucy Tuck, Marc Antoni salon, Nagy-Britannia

Bronze: Shauna McGrath, House of Colour salon, Írország

Fotó verseny - Color győztesek

Gold: Tamás Fehér, hair’s[ku:l] salon, Magyarország

Silver: Suppasan Kaewbanphot, Laksana Salon, Thaiföld

Bronze: Glory Avilés, Bloom Salon, Puerto Rico

A Color kategória nemzetközi zsűri tagjai • Josh Wood - Wella Professionals nemzetközi kreatív Color igazgató • Sonya Dove - az Egyesült Államokból • Markus Droste - Németországból • Igor Zaharov - Észtországból • Raphaela Kirschnick - média képviselő Ausztriából (ImSalon.at)

A Young Talent kategória nemzetközi zsűri tagjai • Eugene Souleiman – Wella Professionals nemzetközi kreatív Care & Styling igazgató • Mr Yoshinori Shima - Japánból • Miguel Estelrich - Brazíliából • Darren Ambrose – Nagy-Britanniából • Daniele Sant - média képviselő Hollandiából (Tribu-Te Magazine)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek