Almaléteszt: olyan az íze, mint a frissen facsart almalének!

Végre elérkezett a pillanat amikor nem volt kínszenvedés a kóstoló. A kollegák sem bújkáltak, ehelyett most sokan jöttek, hogy szomjukat oltsák az almalevekkel, és persze, hogy közben értékeljék is őket. Koncentrátumból készült, 100 %-os gyümölcsleveket vettünk célba. 

A lehető legtöbb és legismertebb 100 százalékos almaleveket szereztük be, hogy kiderüljön melyik a legjobb közülük. Összesen 14 terméket ittunk végig és ahogyan sokszor, most is beraktunk egy kakukktojást a kóstolóba, a hohes-C almalevét, amihez még adtak egy kis acerolát (barbadoszi cseresznye) is. És itt meg kell említenünk, hogy két olyan almalé is volt a sok között, amelyik nem sűrítményből készült, ezek az eredmények alapján más ligában játszanak, mint a megszokott levek.

Ahogyan eddig is, most sem tudományos alapon vizsgáltuk a termékeket, kizárólag érzékszerveinket használtuk annak megállapítására, hogy melyik a legihatóbb koncentrátumból készült almalé.

A teszteken vannak olcsóbb és drágább termékek is, az árak miatt DIREKT nem teszünk különbséget, ugyanis többször kiderült már, hogy nem mindig az a jó, ami drága - így alakult, hogy egy időben kóstoljuk, pontozzuk ezeket a termékeket.

Ha ötletük van, hogy mit teszteljünk, írjanak nekünk levelet!

13. helyezett: Sweet Valley 100% apple juice

AG 20140423 009
Ancsin Gábor / Dívány

Ez az Aldi terméke, pasztőrözött, sűrítményből készült cukor nélküli almalé. Nem sok mindent tudunk róla elmondani, de azt mindenképpen, hogy ha jót akar inni, ne ezt vegye. Almafröccsnek nyáron elmegy, vagy készíthet belőle jégkockát is, annak is tökéletes lehet.

„Végre valami almaízű! Kár, hogy közben valahogy fojtós is. Vagy csak az életem során megivott sok gyatra almalé emléke fojtogat?” „Ez sem fog rossz álmokat okozni, tűrhető.” „Nagyon édes, nagyon fura, cukros-ízesített szörp.” „Enni is utálom az ennyire édes almát, hát még inni!” Az előzőhöz teljesen hasonló értékelést tudnék erre is mondani - jó, jó, de nem a legjobb, viszont teljesen iható. Behűtve lehet még jobb lenne.” „Annyira édes, hogy még a torkomat is kaparja.”

12. helyezett: Tesco 100% apple juice

AG 20140423 006
Ancsin Gábor / Dívány

Ez is pasztőrözött, sűrítményből készült, cukor nélküli almalé. Sokan arra panaszkodtak, hogy nagyon savas, viszont túl sok íze nincsen és meg is kérdőjelezték a százszázalékosságát. Mi csak azt tudjuk mondani ami a dobozon is van: 100% apple juice. 

„Már szinte látom, ahogy kitör a számon a rengeteg gyomorsav. Ez persze nem ennek a hibája, hanem annak, hogy ez a tizedik, amit megkóstoltam. Amúgy ez egy közepes almalé.” „Ízetlen lágy, festett vízre emlékeztető lé. Mit írtak a dobozára? 100%-os almalé? Ha engem kérdeznél, szerintem egyharmad annyi tiszta alma van benne, mint a többiben.” „Ennek van egy csöppnyi mellékíze, picit avas.” „Jaj, borzalom.” „Almafröccsnek érződik, pedig nem szénsavas. Kár, hogy nem szeretem.”

11. helyezett: Pfanner 100% apfel

AG 20140423 007
Ancsin Gábor / Dívány

Mindenre gondoltunk volna, de azért arra nem, hogy a nagy klasszikus, a Pfanner az utolsók között fog végezni. Nem mintha bánnánk, ez volt a második legdrágább termék a kóstolón, az első a dm-es volt, csakhogy ez utóbbi a második helyen végzett. 

„A többinél savasabb és savanykásabb, ez is szűrt. Középszer.” „Nagyon hasonlít a 4-re, de kesernyésebb.” „ez színtelen és savas, a gyomrom utálni fogja" „Fúj, mi ez? borzalom, soha többet nem akarok ilyet kóstolni. Keserű és fanyar együtt, durva utóízzel. valamit innék még utána, hogy leöblítsem ezt a szörnyű ízt a számban.

9. helyezett: Sió 100%

AG 20140423 002
Ancsin Gábor / Dívány

Hiába a rengetegféle finom magyar alma, sajnos nem győzött meg minket a Sió almaleve. Mert ugye nem elég ha a termék hazai, annak jónak is kell lennie. Ez pedig nem az.

„Világossárga lé. Jó édes. Nem savas. Viszont almaíze sincs. Ugye ez valami olcsó termék? Ugye? Remélem, mert sokat nem adnék érte.” „Ennek is kellemes, kissé savanyú almaíze van.” 100%, meg egy nagy szart, ez tisztára vizezett.” „Ezt teszteltem először, szomjas voltam, megittam, de csak azért.” „Pont egy rossz a végére.. ezt se ittam meg végül teljesen.” „Keserű és fanyar egyszerre, több a bűze mint az íze, ezért kapott csak 2 pontot az 5ből.” „Valami fura mellékíze van, az illata sem áltagos, de nem a jó értelemben.”

9. helyezett: Cappy

AG 20140423 001
Ancsin Gábor / Dívány

Szintén egy nagy csalódás a Cappy, sokkal többet vártunk volna tőle. Így nem igazán lehet rá büszke a Coca-Cola. Csak negatív kritikát kapott, ami azért sok mindent elárul róla. 

„Na, ezt nagyon nem szeretem. A gépikóla almalébe álmodva.” „Jó, de picit keserű.”„Jellegtelen ipari almalé, egy szabolcsi almatermelő felsírna tőle.” „Elmegy, elmegy, ittam már sokkal jobbat.” „Ezt nem is tudtam teljesen meginni, annyira nem volt jó.” „Az alma mérsékelten érződik benne, inkább édes vízhez hasonlít.”

8. helyezett: S-budget apfel 

AG 20140423 011
Ancsin Gábor / Dívány

Tipikusan a „nem rossz de a jó az nem ilyen” kategória. A kommentekkel ellentétben nincsen benne hozzáadott cukor és szerencsére még édesítő sem. Mivel elég olcsó, jó alapanyaga lehet házi készítésű smoothie-nak, gyümölcssalátának, vagy almafröccsnek. Magában viszont nem kifejezetten kellemes.

„Mézillatú, de savas. Átlagos, vagy akörüli, nem az esetem, túl édes.” „Kellemesen édesített, de nem igazán szomjoltó.” „ Ez is cukrozott, de iható.” Itt már éreztem némi utóízt - nem vészes, de azért feltűnő.” „Állagra és színre rendben van, de nem a legjobb, közepes.”

7. helyezett: Dizzy apple

AG 20140423 008
Ancsin Gábor / Dívány

Csalódtunk a Lidlben kapható almalében is, szintén nem kapott jó értékeléseket. Vigyázat! Kétfajta almalé van a Lidlben, ezúttal csak a Dizzy-t kóstoltuk!

„Ez savas, nem kóser.” „Nagyon édes, amúgy meg jellegtelen.” „Kicsit fáradt, kicsit semmilyen. Gyerekzsúrba jó, ha nem túl drága.” „Egy fokkal jobb mint az előző de még ez is borzalom. Savanyú vagy keserű? Nem is tudom eldönteni.” „Never again.”

6. helyezett: Pure fruits 100% apple 

AG 20140423 003
Ancsin Gábor / Dívány

A Pure fruits az Aldi terméke, a legtöbb kóstoló szerint ez már hajaz az almalére, de szomorú módon elég savas. Egyik tesztelőnk állítása szerint ezt árulhatják a strandokon is, ami azért egy kicsit hihetetlen, mert mi még nem láttunk olyan darazsaktól hemzsegő, roskadozó bodegát, ahol 100 százalékos löttyöt árultak volna. Bár, ki tudja...

„Furcsa, kicsit habos. Semleges íz, erősen savas, összességében ez is halovány élmény.” „Ez legalább almalé. Sötétebb is a többinél. Nagyon jó az íze.” „Ez már savasabb, látott tán jonatánt is.” „Középkategóriás, van utóíze - legalábbis nekem - de tényleg csak minimális. A strandon is ilyet árulnak valószínűleg.”

5. helyezett: Spar apfel 100% 

AG 20140423 004
Ancsin Gábor / Dívány

Elég erősen jön fel mostanában a Spar a saját márkás termékeivel (na, nem feltétlenül a „büdzsével”), rendszerint a középmezőnyben végeznek, de bizonyított már az első háromban is. Ebben a lében sincs semmi más a koncentrátumon kívül, még nem a drága, de már az olcsó kategóriába sem sorolnánk.

„Hűű, nagyon édes, viszont nem erősen savas. Ha valaki az édeset szereti, ezt vegye.” „Itatja magát, kellemes, de nem oltja a szomjat.” „Ez egész iható, bár nem verem le a csempét örömömben.” „Na ez az igazi középkategóriás almalé, ami valószínűleg sosem látott igazi almát, és tele van tartósítószerekkel. Vagy ha nem, és ez az igazi, akkor inkább maradok a tartósítottnál.”

4. helyezett: Alley 

AG 20140423 005
Ancsin Gábor / Dívány

Az Auchan saját márkása volt a legolcsóbb almalé a kóstolón, csak fél ponttal csúszott le a harmadik helyről! Meglepő módon nagyon jó értékeléseket kapott: állítólag hasonlít a frissen nyomott almalé ízére, selymes és finom. Na, ezt már hazaviheti, nem fog csalódni benne! 

„Ez egész selymes, piheként cirógatja a torkot.” „Nagyon fini! Ízlik, hasonló nekem a negyedikhez - ezért is kapott ugyanannyi pontot. (A negyedik, a Wake up apple volt, ami harmadik helyen végzett. - a szerk.) „Színre, állagra is tetszik, innék még belőle.” „Ez nagyon finom, szűrt, de olyan mintha most facsartam volna ki. Kérek még!” „Napközis vagyok megint, szeretem az almalevet. Ja, nem. Sajnos felnőtt, és ezt az almalevet nem nagyon szeretem.”

3. helyezett: Wake up apple

AG 20140423 013
Ancsin Gábor / Dívány

A Penny ismét dobogós lett, korábban sokszor volt már ilyen, ezen már nem is csodálkozunk, sőt, inkább örülünk, mert az utóbbi hetekben viszont nem szerepeltek túl jól a termékeik. És nem, nem szponzorál minket a szupermarket. 

„Határozottan almaíze van, és enyhén savanykás.” „Közepes nagyüzemi almalé, sűrítményből visszahígítva. Se jót, se nagyon rosszat nem tudok rá mondani.” „Nagyon finom, rendes almalé - nem rostos, arany színű, nem keserű, nem édes, pont jó. Ilyet vennék magamtól is.” „Finom savanykás és édes is, semmi baja nincs. Selymes és az illata is nagyon jó.”

2. helyezett: Alnatura milder apfel 

AG 20140423 014
Ancsin Gábor / Dívány

Nagyon kíváncsiak voltunk, hogy a dm bio almaleve hol fog végezni, ugyanis ez volt a legdrágább. ez már nem sűrítményből készült, hanem préselt almalé. Arra számítottunk, hogy fölényesen veri majd a többit, ami csak részben jött be, hiszen az ezüstérmet vihette el.

„Érdekes a színe, sötét narancs, és szűretlennek tűnik ez is. Nagyon savas, de határozottan almaízű.” „Ez is csak áttetsző... A folyadék almalé látszatát kelti, de nem győz meg. Igaz, csak pár cseppet kaptam, amiről egy dal jut az eszembe.” „Ez nem volt vizeletszínűre hipózva, és az íze is originál.” „Finom, ízlett, átlagos almalé íze van, józan ésszel azt gondolnám mindegyik ilyen, pedig sajnos nem.” „Nem éreztem semmilyen utóízt, ezt bármikor meginnám.”

Első helyezett: happy day 100% cloudy apple 

AG 20140423 012
Ancsin Gábor / Dívány

Itt az aranyérmes, ízre ezt hozták ki győztesnek a kóstolók. Kicsit sajnáljuk, hogy ennyire drága, nem lehetne, hogy akciós legyen a boltokban egy kis ideig? Úgy pár évig... Ez az almalé is szűretlen, és ez sem koncentrátumból készült. Ha az ízlések különböznek is, az mindenképpen sokatmondó, hogy az első két helyen a két préselt almalé végzett.

„Szűretlen, szeretem ezt a műfajt. Viszont amit nem értek, hogy felidézi a gyerekkoromat, amikor volt egy fajta, nem menő almalé, a márkára már nem emlékszem, csak erre az ízre. Ez lehetséges?” „Ez volt a legjobb. Ez is homályos, zavaros. Erről elhiszem, hogy almából készült. (Általánosságban megállapítható, hogy bizalomfokozó, ha nem teljesen tiszta, átlátszó a folyadék.)” „Ez úgy néz ki, mintha szűretlen lenne, és mintha egy kis körtét is raktak volna bele. Egyáltalán nem édes, nem is savanyú, éppen jó.” „Ez a kakukktojás, ez a baracklé!” „Jó a színe, szimpatikus az állaga - kóstolásra egyáltalán nem volt rostos, de finom volt. Nincs utóíz egyáltalán, kicsit fanyar, de ízlik.” „Nagyon édes, a színe erősen különbözik a többitől, de ízre mégis egész jó.

Kakukktojás:

hohes C apfel-acerola 

AG 20140423 010
Ancsin Gábor / Dívány

Negyedik helyezett lett volna a hc (nem, nem hardcore), holtversenyben az Auchanban kapható számunkra egyáltalán nem ismert almalével egyetemben. Hm, azért ez elég ok arra, hogy hazavigyük a sokkal olcsóbb, 188 forintos Alley almalevet, nemde?! Azért lett ez az egy kivétel, mert acerola is van benne, tehát nem csak almalésűrítmény van benne. Attól függetlenül, hogy ez senkinek nem tűnt fel.

„Az illata jó, az íze viszont egy nagy édes nulla. Ez is olyan, hogy ha nem drága, nagy vendégségben jó lesz az asztalra, el fog fogyni.” „Finom. Ennél több nem is mondható róla, de ez épp elég.” „Jó, átlagos, kóstoltam már ilyet - én pont azt szeretem, mikor rendes almalé íze van - mármint nem a rostos, hanem a sima verzió, ez pedig teljesen megfelel az elvárásaimnak. Persze attól még nem max pontos, mert valamennyi utóízt azért éreztem.” „Édes, illatra alma, színre fehérbor, a mezőnyben nem rossz.” „Sajnos ennek is olyan a színe, mint a reggeli első vizeletnek, az íze viszont remek! Nem az a savcsináló típus, lágy és savanykás. Tetszik!”

 
Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (Ft/l) Pontszám (max. 30) Itt vettük
happy day 100% cloudy apple 459 459 26 Interspar
Alnatura milder apfel 599 599 24,5 dm
Wake up apple  266 266 21 Penny Market
Alley 188 188 20,5 Auchan
Spar apfel 100% 299 299 20 Interspar
Pure fruits 100% apple 269 269 19 Aldi
Dizzy apple   229   229 15,5 Lidl
S-budget apfel 229 229 15 Interspar
Cappy            379                             379  14,5 Interspar
Sió 100%            379                              379 14,5 Interspar
Pfanner 100% apfel  539 539 13 Auchan
Tesco 100% apple juice 369 369 12 Tesco
Sweet Valley 100% apple juice 229 229 10,5 Aldi
Nem kapott helyezést, de azért a pontjait megmutatjuk hol végzett. Íme a kakukktojás:
hohes C apfel-acerola 479 479 20,5 Interspar
Oszd meg másokkal is!
Mustra