no

Sonkamérgezés: két recept az álcázáshoz

Mi minden évben besokallunk a sonkától, nagyjából mostanra. Persze nem kell pánikba esni, a maradékot adagokra bontva le szoktam fagyasztani, nagyon jól jön majd babos és lencsés ételekhez, illetve minden olyasmihez, amihez passzolna egy kis füstölt hús.

De ha inkább elpusztítaná, ami még megmaradt, de már rágondolni sem tud a sonka+főtt tojás+torma trióra, akkor hoztunk két receptet, amivel simán álcázhatja a maradékot, semmi nem emlékezteti majd arra, amitől már csömöre van.

Spárgás-sonkás lepény

Nem is lehetnének jobb hírnökei a tavasznak, mint a friss újkrumpli, hagyma, spárga és társaik. Mivel kész leveles tésztából van, mondanom sem kell, hogy villámgyorsan elkészül, ami jól jön, ha nincs kedvünk az ünnepek után hosszasan a konyhában időzni.

spárgás
Katuci

Hozzávalók:

27,5 dkg készre nyújtott leveles tészta
1 tojás
10 dkg mascarpone
5 dkg főtt sonka
5 dkg reszelt sajt
25 dkg spárga
fél csokor petrezselyem
só, bors

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. A leveles tésztát kitekerjük, a szélétől másfél centire egy éles késsel vonalat húzunk (a tésztát ne vágjuk át!).
  3. A tojást elhabarjuk, a vonaltól kifelé eső részt megkenjük vele. A maradék tojást simára keverjük a krémsajttal, a sóval és borssal, valamint a felaprított petrezselyemmel.
  4. A krémmel megkenjük a vonaltól befelé eső részt.
  5. A spárgákat kettétörjük (ott fog törni, ahol a fás és nem fás rész határa van), az alját eldobjuk. Alaposan megmossuk, elhelyezzük a krémen szépen sorban a spárgákat. Rátépkedjük a sonkát, megszórjuk a reszelt sajttal.
  6. 20 percre az előmelegített sütőbe toljuk, frissen tálaljuk.

Sonkával töltött gombafejek

Na jó, igazából nem is vagyok benne biztos, hogy mindenki unja a sonkát tormával, főtt tojással és kaláccsal, de azért biztosan akad, aki már mást is enne. Hát vegyünk a sonka mellé még egy-két hozzávalót, és igazán jó kis ebéd kerekedik belőle.

sonkás gomba
Katuci

Hozzávalók:

6 nagy, tölteni való gomba
10-15 dkg főtt sonka
5 dkg tejföl
egy kis csokor petrezselyem
10 dkg mozzarella
só, bors, olaj

  1. A gombákat megtisztítjuk, finoman sózzuk, borsozzuk. A sonkaszeleteket összetépkedjük, összekeverjük a tejföllel és a felaprított petrezselyemmel, a tölteléket is sózzuk, borsozzuk, ha kell, aztán a gombafejekbe töltjük.
  2. A mozzarellagolyót hat szeletre vágjuk, a töltelék tetejére helyezzük.
  3. A sütőedény alját vékonyan beolajozzuk, belehelyezzük a töltött gombákat, 180 fokra előmelegített sütőben, 20 perc alatt készre sütjük.
Oszd meg másokkal is!
no

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek