Édesburgonya-krémleves és sajtchips

Ameddig nem jön az igazán meleg idő, mindig vevő vagyok egy jó kis krémlevesre. Az édesburgonya pedig nem csak finom, de nagyon magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma is. Engem leginkább a sütőtökre emlékeztet, így ha levesről van szó, akkor jó sok fokhagymát teszek hozzá. A leves inkább édeskés, ezért mindenképpen jól esik hozzá egy kis ropogós sajtchips.

leves
Katuci

Édeskrumplit időnként meglepően jó áron ki lehet fogni a német szuperekben, érdemes figyelni, és lecsapni rá, ha éppen nem drága, Egy-két hetet simán elvan a kamrában is.

Hozzávalók:

4 nagyobb édesburgonya (nagyjából 1 kiló)
2 sárgarépa
1 fej hagyma
6 gerezd fokhagyma
8 dl zöldség alaplé
3 dl tejszín
sajt,
olívaolaj,

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk.
  2. Egy fazékban olívaolajat hevítünk, megpirítjuk rajta a hagymát és a fokhagymát. Rádobjuk az édesburgonyát és a répát, megsózzuk, folyamatos keverés mellett kicsit átsütögetjük.
  3. Felöntjük a zöldséget az alaplével, közepesre mérsékeljük alatta a lángot.
  4. Ha már megpuhultak a zöldségek, belekeverjük a tejszínt a levesbe, amint újra felforrt, rögtön levesszük a levest a tűzről. Botmixerrel simára turmixoljuk.
  5. Serpenyőbe vagy palacsintasütőbe cseppentünk egy-két csepp olajat, rádobunk egy marék reszelt sajtot, és közepes lángon addig sütjük, amíg aranybarnára sül az alsó fele. Megfordítjuk, megsütjük a másik oldalát is, közben konyhai papírtörlővel folyamatosan leitatjuk róla a kisülő zsírt. Még melegen feldaraboljuk.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek