A zöldségkrémlevesek nem csak finomak és laktatóak, de gyorsa elkészülnek, és még egészségesek is. A sűrítésükhöz nincs szükség se lisztre, se keményítőre, csupán egy botturmixot kell a lábasba engednünk és már is kész a tökéletes krém. A brokkoli könnyen beszerezhető, gyorsan megfő, és a gyerekek általában különösebb ellenállás nélkül eltüntetik.
Persze ezer és egy módon turbózhatjuk ezeket a fogásokat. Egyrészt nem csak vízben főzhető a zöldség, hanem jóféle alaplében is készülhet, az elkészült krémet gazdagíthatjuk tejszínnel/tejföllel/joghurttal, vagy egy kis vajjal. Ezen kívül a leveseket a fűszerezéssel is sokféleképp hangolhatjuk, s az elkészült krémek tetejére pirított magokat, szalonnát, sonkát is szórhatunk.
Brokkolikrémleves sajtos pirítóssal crostinivel
50 dkg brokkoli
2 l csirke alaplé
1 nagyobb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 közepes krumpli
1 dl tejszín
1 nagyobb baguette
15 dkg ementáli
só
frissen őrölt fekete bors
- A hagymát és a fokhagymát apróra vágom. A hagymát kis olajon üvegesre dinsztelem, s amikor már majdnem jó, akkor hozzáadom a szintén felaprított fokhagymát is.
- Ezután hozzáadom a kis kockákra vágott krumplit és a rózsájára szedett brokkolit.
- Az egészet felöntöm csirkéből vagy zöldségből készített alaplével és addig főzöm, amíg minden alkotóelem meg nem puhul.
- Amíg főnek a zöldségek, addig a sütőt grillfokozatra állítom, egy tepsit kibélelek sütőpapírral és a baguetteből szelt formás szeletekkel megpakolom. A sajtot lereszelem, majd a kenyérszeletekre ültetek belőlük egy-egy adagot. Tipp: akkor nem fog lemászni a kenyérről, (se a pogácsáról) a sajt, ha a reszeléket óvatosan összecsippentjük, mielőtt a tésztán landolna.
- A kenyérszeleteket a grill alá teszem, a krémlevest elturmixolom, fűszerezem, majd tálaláskor szép íveket húzok bele egy kis tejszínnel, esetleg egy kis friss borsot is tekerek rá, és ropogós, olvadt sajtos kenyeret kínálok mellé.