Ezek a cipők a legrosszabbak a lábnak

Ember legyen a talpán, aki követni tudja, hogy éppen milyen cipőt kéne viselnie a hölgyeknek: az egyik tábor azt mondja, hogy kizárólag az nőies, ha a gyengébbik nem magassarkú cipőt visel, aztán ott vannak a vészjóslók, akik azt hangoztatják, hogy bizony néhány évnyi plusz centiken eltöltött járás után teljesen átalakulnak a csontok és az izmok, és sajnos nem a testünk javára.

Ezzel kapcsolatban egy érdekes cikket találtunk a HuffingtonPost weboldalon: egy ortopédus lábsebészt faggattak arról, hogy melyik típusú cipő a legjobb (vagy legkevésbé okoz fájdalmat) a lábainknak, majd infografikán szemléltették a választ.

Azzal tisztában vagyunk, hogy a magas sarkak hosszú távon nem tesznek jót, viszont ugyanez a helyzet a teljesen lapos talpú cipőkkel is. Két szempont szerint osztályozták a cipőket: egyrészt komfort szempontjából, másrészt azt vizsgálták, hogy mekkora kockázattal számolhatunk a hosszútávú viselés esetén.

1. Tűsarkú cipő

A tűsarkú cipő viselésekor a testsúly a talppárnákra helyeződik át, nem egyenletesen oszlik el a talpunkon. A térd és a csípő indokolatlanul előretolódik, ez pedig hát- és lábfájdalomhoz vezet.

A lábbeli viselése okozhat(ja): izomhúzódást, bokaficamot, a középtalp túlzott terhelését, idegdaganatot, idegbecsípődést, tyúkszemet és kalapácsujjat.

Infografikánk, amely a HuffingtonPost cikke ábrája alapján készült, a cipőket kétféle szempont szerint osztályozza: a kényelmi faktor mellett azt is vizsgálja, mennyire kockázatos a viselése.
Infografikánk, amely a HuffingtonPost cikke ábrája alapján készült, a cipőket kétféle szempont szerint osztályozza: a kényelmi faktor mellett azt is vizsgálja, mennyire kockázatos a viselése.

2. Térd- vagy bokacsizmák

A sarok magasságától függően hasonló tünetekhez vezetnek, mint a tűsarkú cipők viselése, viszont a jó hír, hogy mivel a boka itt támasztékot kap, a valószínűsége annak, hogy valami rosszat teszünk a lábunkkal, kicsit alacsonyabb.

A lábbeli viselése okozhat(ja): izomhúzódást, tyúkszemet és kalapácsujjat.

3. Telitalpú platformos cipők

Ezeknek a cipőknek is van sarkuk, amik megváltoztatják a test súlypontját és a talpunk első felére indokolatlan nagy terhet helyeznek. A jó viszont az, hogy a platform magasságát levonhatjuk belőlük, így a 15 centiből könnyen lehet csak 7-8.

A lábbeli viselése okozhat(ja): izomhúzódást, bokaficamot, a középtalp túlzott terhelését, idegdaganatot, idegbecsípődést, tyúkszemet és kalapácsujjat.

4. Balerinacipők

"Sajnos olyan is létezik, hogy túl alacsony" – kezdi mondandóját Dr. Sutera, szakérő. "Azok a cipők, amelyek teljesen laposak, nem adják meg a talpunk természetes (és szükséges) boltívét. Mivel azonban rugalmasak, ezért sokkal inkább megdolgoztatják az izmokat, ez abszolút pozitív" – folytatja. Amire vigyáznunk kell: a cipő talpát sokkal könnyebben átszúrhatja akár egy kavics is vagy bármilyen más élesebb tárgy.

A lábbeli viselése okozhat(ja): ízületi gyulladást, ínhüvelygyulladást, sarokfájdalmat, húzódást.

5. Converse-típusú lábbelik

A talprészük vastagabb, mint a balerináké, ezáltal a talpunkat jobban védi, továbbá ha magasszárú verziót választunk, akkor még a bokánkat is támasztja kicsit. Abszolút rugalmasak és akár gyógytalpbetéttel is bővíthetőek, a vászonból készült anyag miatt pedig azok is viselhetik, akiknek mondjuk kalapácsujjai vannak.

A lábbeli viselése okozhat(ja): ízületi gyulladást, ínhüvelygyulladást, sarokfájdalmat, húzódást.

6. Sportcipők

Nem szándékozunk újabb litániát írni arról, hogy mennyire menő most sportcipőt viselni az utcán, elég megnézni a street fashion fotókat vagy kimenni a főváros útjaira és figyelni a divatérzékeny lányokat. Ami tavaly a wedge sneakers volt, az idén a Nike Free Run és az Air Max, hordják ugyanúgy szoknyához, mint mondjuk egy laza, már-már hajléktalanokat idéző szetthez.

A lábbeli viselése okozhat(ja): sarokfájdalmat.

7. Flip-flop

"A legtöbb flip-flop túl lapos, vékony és nyitott" – sorolja a lábbeli hátrányait a doktor. Nemcsak nincs, ami támassza a bokánkat, de kitesszük minden külső hatásnak, ez pedig nem feltétlenül egészséges. Mivel a lábujjak közötti pánt szinte csak szimbolikus, ezért az izmaink arra kényszerülnek, hogy mintegy madárfogással tartsák a talpunkon a papucsot. Ha a lábujjaink túlságosan lelógnak a lábbeli talpáról, még töréssel is számolhatunk.

A lábbeli viselése okozhat(ja): A lábbeli viselése okozhat(ja): ízületi gyulladást, ínhüvelygyulladást, sarokfájdalmat, húzódást, külső sérüléseket.

9. Gumicsizmák

Habár eső esetén az egyik legjobb megoldás a gumicsizma, sajnos sokszor latex-ből vagy egyéb, abszolút nem légáteresztő anyagból készítik őket. Maga a lábbeli egyszerre rugalmas és merev, ennek köszönhetően sokszor a lábfejünket és a vádlinkat is könnyen kidörzsölheti.

A lábbeli viselése okozhat(ja): gombásodást, baktériumok elszaporodását, hólyagokat és szemölcsfertőzést.

Tetszik önnek a Dívány Tejben-vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy posztunkról sem!
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.