Az omlós tésztás francia lepény már eperrel, édesen is nagyon jó volt. Most kipróbáltuk sós verzióban, és nem csalódtunk benne így sem. Paradicsommal isteni, de kerülhet rá bármi, ami a pizzákra, lepényekre szokott. A pesto helyett használhatunk házi paradicsomszószt vagy krémsajtot is, a paradicsomra reszelhetünk parmezánt, vagy megszórhatjuk mozzarella darabokkal, feta sajttal, vagy akár olívabogyóval is. Nagyot hibázni nem lehet!
Hozzávalók:
Tészta:
170 g hideg vaj
220 g búzaliszt
3 csipet só
2 csipet szárított oregánó
4 evőkanál hideg víz
1 db tojás a szélek lekenéséhez
Feltét:
25 dkg (koktél)paradicsom
pesztó
Feltét variációk:
kenéshez: paradicsomszósz, krémsajt, zöld vagy piros pesztó, stb
rápakolni: paradicsom, parmezán, mozzarella, feta, olivabogyó, lilahagyma, szárított sonka, stb
1. A vajat felkockázzuk és elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sót, az oregánót és a vizet, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd cipót formázunk belőle, folpackba csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük.
2. Közben megmossuk és félbevágjuk a paradicsomokat, és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit.
3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
4. Ha letelt az idő, a tészta felét lisztezett gyúródeszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk (kb. 20-24 cm átmérőjű kört kapjunk). Ha nem sikerül kör alakúra nyújtani, akkor egy tányért vágjunk körbe a tésztán, és tépkedjük le a széleket.
5. A tészta közepét megkenjük pesztóval, úgy, hogy kb. 2 cm-es peremet hagyunk. A pesztóra ráhelyezzük a félbevágott paradicsomokat, sűrűn, hogy minél több ráférjen.
6. A tészta peremét felhajtjuk, lekenjük a tojással, majd tepsire helyezzük a lepényt, és ugyanezt megcsináljuk a másik adag tésztával is. Ha mindkettő megvan, kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.