Bréking: a rendszeres vásárlás tényleg fogyaszt!

Mi nők különösen szeretjük magunkat azzal hitegetni, hogy a vásárlás nem csak jó hobbi, hanem remek alakformáló praktika is. Bár utóbbi nevetségesen hangozhat, most már tudományosan is bizonyították, hogy igenis van benne valami: egy újabb felmérés adatai szerint a nők évente akár 15 ezer kalóriát is elégethetnek csupán vásárolgatással, mivel a megfelelő zsákmányok beszerzése nem csak erős koncentrációt, hanem kitartó keresgélést is igényel.

Egy vásárlás: 1000 kalória

Van egy jó hírünk a vásárlásmániás hölgyek számára: egy tudományos vizsgálat eredményei egyértelműen kimutatták, hogy a heti egy shopping-körút kifejezetten egészséges, mivel több kalóriát égethetnek el általa évente, mintha minden nap a fitneszteremben kínoznák magukat. A brit nők évente akár 180 km-t is legyalogolnak a plázákban ami több, mint amit 7 maraton alatt fut le az ember, így a vásárlásonkénti ezer kalória leégetése garantált – írja a Daily Mail. A fogyás persze nem mindenkinél megy végbe, mivel a vásárlásmániás nők 33%-a előszeretettel nassol a beszerzőkörút alatt, így az ő esetükben közel sem beszélhetünk olyan intenzív zsírégetésről, mint a maradék 67%-nál, illetve az is kiderült, hogy a nők kétharmada kizárólag saját magával foglalkozik vásárláskor, ezért a baráti segítséget kifejezetten irritálónak tartja és sokkal inkább anyukájával vagy aktuális partnerével indul a hajtóvadászatra.

Ha folyamatos csalódásokkal szembesül a vásárlás során, ne aggódjon, nincs egyedül: a tanulmány azt is kimutatta, hogy a boltokban gondosan összegyűjtögetett darabok közül maximum egy vagy kettő landol ténylegesen a gardróbban, mivel tíz felpróbált darabból általában csak egy ruha nyeri el annyira az átlagos vásárló tetszését, hogy azt tényleg meg is vegye, így a minél termékenyebb vásárlás érdekében tanácsos mindent becipelni a próbafülkébe. Érdekes, hogy online sokkal kevésbé vagyunk válogatósak: a webáruházakból berendelt darabok negyede sosem kerül vissza a kereskedőkhöz, míg a 'must have' darabok közül is legtöbbet már az interneten szerzi be a vásárló.

Most kedvet kapott a vásárláshoz?

Bár a vásárlás sok macerával jár, a végeredmény miatt általában megéri a fáradtságot. A brit nők egytizede minden nap, majdnem fele pedig kéthetente jár ruhatárat újítani, a maradék általában csak havi szinten űzi ezt. A VoucherCodesPro.co.uk adatai szerint az angolok 7-14 ezer forintnak megfelelő font között költenek havonta ruházkodásra, ráadásul többnyire olyan darabokba fektetnek be, ami alkatukhoz egyáltalán nem is illik. Bár a becsült összeget mi irreálisnak tartjuk, azért az alakformáló vásárlás ötlete eléggé szívmelengető. Ön most több kedvet kapott a shoppinghoz?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek