Sörleves jéghidegen

A lengyel konyha valami egészen elképesztő furcsaságokat képes felsorakoztatni - kezdetnek legyen annyi elég, hogy a cukrot gyakorlatilag fűszerként alkalmazzák, és salátáktól leveseken át sültekig bármire előszeretettel kanalazzák. Nyilván nem a legegészségesebb, de cserébe a lengyel kajáknak afféle instant otthonteremtő hatalmuk van: hideg téli estéken például fahéjjal, naranccsal és szegfűszeggel ízesített, forró sört kortyolgatnak.

IMG 1142
Steiner Kristóf

Ez  utóbbi - tavaly karácsonykor Varsóban sokszorosan megtapasztalt - élmény sarkallt arra, hogy utánanézzek: hogyan hűsölnek a lengyelek a forró nyári napokon, amikor a szokásos zsíros, főtt kajáik kissé soknak tűnnének. Így futottam bele a tradicionális sörleves receptjébe, amely télen forrón, pirítós kenyérrel az igazi, nyáron viszont jól behűtve, pirított hagymával megszórva zseniális és frissítő ínyencség.

Hozzávalók (4 csészéhez)

2 üveg sör
2 dl tejföl vagy vegán tejföl (keverj el 1 dl szójatejet 1 citrom levével, sóval, fehérborssal, egy löttyintésnyi olívaolajjal, 1 nagy kanál agavésziruppal - vagy mézzel - , és morzsolj bele fél kocka - kb. 150 gramm - natúr tofut, majd botmixerrel két perc alatt készíts krémet belőle.)
1 csipet fahéj és 1/2 csipet szegfűszeg
1 evőkanál cukor
2 csipet só

Ha sűríteni szeretnéd, az eredeti recept tojássárgájával készül, de az cseppet sem vegán, így lehet helyette 2 evőkanál liszt

A sült hagyma feltéthez:

- 1 fej hagyma
- 3 dl olaj
- só, cukor, 3 kanál csicseriborsó, vagy sima liszt

IMG 1141
Steiner Kristóf

1. Egy kisebb láboskába öntsd bele az egyik sört, a másikból hagyj egy fél pohárkányit - nem meginni ám, kelleni fog még!

2. Szórd bele a fűszereket és a cukrot, majd hagyd, hogy fellforrjon, közben pedig dobd össze a vegán tejfölt, majd csurgasd a fűszeres sörbe.

3. Amíg újra felforr, tegyél fel a tűzre egy serpenyőt, úgy félig felöntve olajjal. Hámozd meg a hagymát, nyesd őket félbe, vágd vékonyka szeletekre, és szórj rájuk egy csipet sót és cukrot, és
kanalazz rájuk két kanál lisztet - én csicseriborsó lisztet használtam, ettől még ropogósabb lesz a sült hagyma. Alaposan kavirnyászd össze, hogy mindenhová jusson, majd ha már forró az olaj, zúdítsd bele a hagymaszeleteket. Közepes-erős lángon nagyjából 8 percre lesz szükségük, de néha kicsit mozgasd meg őket, nehogy odaégjenek. Ha kész, tegyél egy szűrőt egy száraz lábosra, és öntsd az
édesen illatozó sülthagymákat a szitába, hogy megszabaduljanak a felesleges olajtól.

4. Ha krémes és sűrű levest szeretnél, most jött el a pont, hogy a maradék sört összekeverd a liszttel, és beleöntsd a levesedbe, mégpedig oda, ahol a leglátványosabban forr. Folyamatosan kevergetve sűrítsd be a levest kissé, majd húzd le a tűzről - meg is vagy vele.

A levest érdemes megkóstolni forrón is, hogy eszünkbe jusson majd decemberben is, de igazi arcát jéghidegen mutatja meg. Na zdrowie

Oszd meg másokkal is!
Mustra