Íme a '30-as évek szépségideáljai

Az elmúlt évtizedekben néha nagyobb visszhangot kapott egy-egy filmcsillag alakja, estélyi ruhája vagy válása, mint színészi teljesítménye. A jelenség azonban nem újkeletű, már a harmincas években is gyakran előtérbe kerültek a hollywoodi dívák kerekded formái és magánügyei.

Az 1980-ban megszűnt befolyásos lap, a Photoplay veterán cikkeiből és a Media History képeiből megtudtuk, hogy a magazin által számon tartott színésznők mell- és cipőméretein kívül a kesztyű- és csuklóméreteket is kiértékelték és rangsorolták a lapban, illetve évente lehetett voksolni „Hollywood legjobb alakjára” is.

A harmincas évek egyik legnagyobb dívája kétségkívül Orson Welles akkori fiatal szerelme, a mexikói származású Dolores del Rio volt. A kiváló méretekkel megáldott 54 kilós színésznő szépségéről ódákat zengtek a szakmában: „Sok szép nőt láttam már, de egyik sem volt annyira tökéletes, mint Dolores del Rio” – mondta róla a világ egyik legjobb női tervezője, Elsa Schiaparelli. Greta Garbo pedig del Rio műalkotásnak beillő köldökét irigyelte, míg Marlene Dietrich a mexikói díva lábáért és arccsontjáért volt oda.

Az ideális testtípus gyakorta változott abban az időben. A világháborút követően, a húszas években a sovány, lapos mellű sziluett, és úgy általában az androgün megjelenés volt divatban. De a harmincas években lassan megjelentek a teltebb, nőies formák a szépségideálok között. „Általánosságban már nem divat a több évvel ezelőtti egészségtelen hóbort, amely a fiús formákat dicsőítette” – számolt be a harmincas évek elején a Photoplay a változásokról.

A neves Broadway producer, Earl Carroll például elpártolt Greta Garbótól, mert túl vékonynak találta. „Kiállnak a csontjai, amikor mélyen kivágott estélyi ruhát visel. Közelebb kellene kerülnie az amerikai ideálhoz” – sújtott le a dívára a producer, aki támogatta, hogy a lap által összeállított listára olyan sztárok kerüljenek fel, akiknek testsúlya összhangban van a magasságukkal is. Ilyen volt többek között Dolores del Rio, Marion Davies, Clara Bow, Alice White vagy Bebe Daniels.

Az akkori művészvilág is kiállt a teltebb alkatú nők mellett, Earl Christy amerikai művész a Photoplay borítóján fejezte ki ellenszenvét a sovány nők ellen és hasonló elveket vallott Al Goldwater New York-i székhelyű orvos is: „Óriási befolyással van a tévénézőkre a modern élet. Mindig megdöbbenek, hogy hány lány és fiatal nő jön a rendelőmbe vérszegénység és alacsony vérnyomás tüneteivel. Ezek a betegségek a meggondolatlan és megerőltető fogyókúrára vezethetőek vissza” – nyilatkozta nyolcvan évvel ezelőtt a lapnak. Nézze meg a galériában, hogy kik voltak a harmincas évek legszebb és legjobb alakú színésznői, illetve milyen méreteket tartottak ideálisnak Hollywoodban!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek