Így képzelik el a jövő nyarat a menő magyar tervezők

Azt már tudjuk, hogy Abodi Dóra szerint hogyan is kell majd öltöznünk jövő tavasszal, illetve nyáron, de az első alkalommal megrendezett budapesti Toni&Guy Fashion Weeken az is kiderült, mire kell gyűjtenie annak, aki a USE unused, a Je Suis Belle, a Nanushka vagy Anh Tuan kreációit szeretné hordani. Részletek a hajtás után!

A rendezvényt, ami a nevével ellentétben csak egy napig tart, a Coin áruház hűlt helyén, vagyis a Palazzo Dorottyában tartották meg. Paris Hilton most nem volt a házban, de magyar hírességeket sem láttunk az eseményen, ez most a szakmának szólt. Bár pár évvel ezelőtt Godena-Juhász Attilával, a USE unused egyik tervezőjével még arról beszélgettünk, hogy Magyarország egyelőre nem érett meg arra, hogy saját divathete legyen, próbálkozások mindig vannak, a Marie Claire Fashion Days például elég sikeres, de ott nem a következő szezon trendjeibe kaphatunk betekintést, hanem az aktuális divatirányzatokat mutatják be, pedig az igazi divatheteken ez nem így szokás.

De vissza az egynapos divathéthez: egy konferanszié még a bemutatók előtt felvilágosította a közönséget, hogy a divathét elnevezés nem a rendezvény hosszára, hanem minőségére akar utalni, majd ismét meghallgathattuk, hogy miért is vannak olyan nehéz helyzetben a magyar tervezők. Kicsi a piac, kevés az állami támogatás, és a tehetség, a tervezőnek kell kézben tartania a pénzügyeket, a marketinget és így tovább.

A programban szereplő négy márkát egyébként a szervezők keresték meg, és azért is örültünk a választásnak, mert idén sem a Nanushka, sem a Je Suis Belle nem képviseltette megát a Marie Claire Fashion Days-en, de itt most előre megtudhattuk, hogy mire kell majd összeszorított fogakkal gyűjteni az őszi és téli hónapok alatt. Sándor Szandra azonnal le is vett minket a lábunkról a lovas kardigánnal, úgy tűnik az állatos kötöttáru nemcsak ebben a szezonban lesz divat. A tavaszi/nyári kollekció egyébként tele van ellentétekkel, hiszen voltak egyszínű és mintás darabok, elegáns és sportosabb, kislányos és kevésbé visszafogott öltözékek, és még sorolhatnánk. Egyszóval az OTP által támogatott tervező ezen kollekciója igen széles rétegekhez szól.

Kicsit csalódtunk, amikor az első bemutatót nem követte egy újabb, hanem a szünetben egy kisebb teremben lehetett megtekinteni a Je Suis Belle következő kollekciójának néhány darabját. Azért azt így is sikerült megállapítani, hogy látványos anyagokban jövőre sem lesz hiány, de sokkal vibrálóbb színekkel találkozhatunk majd. A második felvonásban ismerhettük meg a USE és Anh Tuan kreációit. Az hamar egyértelművé vált, hogy a rozsdabarna, illetve a téglavörös az új mustársárga, de ha valakinek túl erős lenne ez a szín, a kicsit kifakított, hússzínbe hajló árnyalata is menőnek számít. Azért a mentazöldet is átmenekítették a következő szezonra, de a szürke és a sárga is marad, a kobaltkéket pedig felváltja a türkiz. Az USE unused kollekcióját egyébként egyetlen kifejezéssel tudnánk jellemezni: elegáns geometria.

Melyik kollekció tetszett a legjobban?

A tavaszi/nyári kollekciók sorát Anh Tuan kreációi zárták. A tervező továbbra sem szakadt el két kedvenc színétől, a feketétől és a fehértől, és aki eddig nem talált magának megfelelő kis fekete ruhát, annak érdemes végignéznie a vietnami gyökerekkel rendelkező designer munkáit. A monokróm bemutató után ismét szünet következett, és aki eddig még nem látta a négy márka aktuális kollekcióját, most ezeket is végignézhette. Az egyelőre csak egynapos rendezvény záró eseményeként pedig egy pop-up store is nyílt két napra a Lánchíd utcában, ahol az érdeklődők elsőként rendelhettek az új kollekciókból, illetve vásárolhatták meg az aktuális darabokat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra