A sanghaji metró szivatja a lengén öltözött nőket

Botrányt okozott, hogy a sanghaji tömegközlekedési vállalat kiadta egy lengén öltözött női utas fotóját. A 300 millió felhasználóval rendelkező kínai mikroblog-szolgáltató oldalának hivatalos Shanghai Subway felületére került fel a napokban egy fotó a félig áttetsző ruhába öltözött nőről, akinek képe alá a következőket jegyezte a vállalat: "Öltözzön úgy, hogy az ne keltsen feltűnést és elkerülje a zaklatásokat. Ha így öltözik a metróban, ne csodálkozzon, ha szexuálisan zaklatják! Sok perverz van a metrón és nehéz megszabadulni tőlük. Kérjük a hölgyeket, hogy ezt tartsák észben!”

A poszthoz közel 7000, többek között szexista hozzászólás érkezett és hamar a második legtöbbet vitatott témává nőtte ki magát a Sina Weibon. Több ezer női utas adott hangot nemtetszésének a 11 metróvonalat üzemelő Shanghai Metro-val szemben, még tiltakozást is szerveztek június 24-re, melyen arra bátorították a nőket, hogy dobják le nyugodtan a melltartójukat, mondván az nem adhat okot arra, hogy perverzeknek essenek áldozatul. Többen a BBC-n adtak hangot felháborodásuknak, miszerint a vállalat visszaélt hatalmával.

o-SHANGHAI-SEXY-SUBWAY-WOMAN-570
Sina Weibo

A Ministry of Tofu nevű weboldal rámutat arra, hogy az elmúlt két hónapban is előfordultak a sanghaji metrón szexuális zaklatások, amelynek szemtanúi is voltak. Június 13-án például az egyes vonalon tartoztattak le egy férfit, mert állítólag önkielégett a metrón. Egy héttel később pedig egy másik férfi tette közszemlére nemi szervét két megálló között.

A Sina Weibon olvasható kommentek között voltak olyanok is, melyek szerint a nők hiányos öltözködése felhívást jelent a perverz utasoknak a zaklatásra. A mikroblog felmérése szerint a 44582 válaszadó 68,8 százaléka szerint a nők teljes mértékben tisztában vannak azzal, hogy mit tesznek és miben mennek ki az utcára, tehát ha kihívóan öltözködnek, jól tudják azt is, hogy milyen következményekkel jár bizonyos lengébb, átlátszóbb vagy rövidebb ruha viselése.

Egy konzervatívabb  beállítottságú oldal, a Tea Leaf szerint nyilvános helyen bűn illetlenül öltözködni és meg kellene tanulni tiszteletben tartani másokat is, például azzal, hogy szerényebb külsővel lépünk az utcára.

tk3s xbjpxxe0957np20080325n
Northfoto
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek