Irodai kánikula: így öltözzön fel 30 fok felett!

40 fok van már megint, olvad a beton, mindenki izzad. Rém kellemetlen, ha a reggeli buszozás vagy autóban ülés alatt úgy megizzadunk, hogy az irodában egész nap csak takargatjuk, mosogatjuk a hónaljunkat, és a fenekünkbe ragad a bugyi már reggel 9-kor. A legtöbb cégnél szigorú dress code van, nem lehet shortban és kispólóban flangálni. Multinál dolgozók jól tudják, hogy elvárás a minimum térdig érő nadrág, vagy szoknya, a vállat takaró felső – lehetőleg ing – és a lábujjat nem mutogató körömcipő, sőt, a harisnya is. Na de akkor hogy éljük túl a 40 fokot? Az iroda már kellemesen légkondicionált, de az utcán bárki hőgutát kaphat fél óra alatt, ha nem figyel. Nézzük, mit tehet az irodista, ha nem akar csatakizzadtan érkezni munkahelyére!

ruha640

Bugyi nélkül?

Vizesre izzadt lábfej ellen – melyet aztán könnyen feltör a legpuhább bőrcipő is, hát még a műanyag – a legjobb megoldás, ha vietnámi papucsban csattogunk el az irodáig, a kapuban azt szépen elsüllyesztjük a táskánkban, és előkapjuk irodakompatibilis balerinánkat, magassarkúnkat. Ebben szépen felmegyünk a helyünkig, és ha kötelező a harisnyaviselés cégünknél, kimegyünk a mosdóba és felhúzunk egy combfixet. Sőt, már bugyit sem kötelező venni, így a szoknyánk alatt még szellősebb a világ. Tisztább, szárazabb érzés a kánikulában, de tényleg.

A fő ellenségek

És milyen legyen a szoknya? 40 fokban mindenképp bővebb fazon, épp csak térdig érő, természetes anyagú. Nadrágot is vehetünk, akkor mondjuk a combix felrángatása kicsit bonyolultabb. A szoknyához, nadrághoz vegyünk inget, így makulátlanul csinosak leszünk, és ha vékony, pamut vagy len inget választunk, bele se fogunk izzadni. Fő ellenség a kánikulában a poliészter és a többi műanyag. Az ing lehet rövidujjú, de arra figyeljünk, hogyha annyira vékony az anyaga, hogy áttetszik, mindig legyen rajtunk megfelelő fehérnemű!

Igazi jolly joker darab lehet egy lenge nyári ruha is, melynek bő az alja, derékban szűkített és spagettipántos felsőrészben végződik: a 40 fokban ennél nem is lehet jobb városi viseletet találni, a klimatizált irodában pedig úgyis ráveszünk egy stólát vagy zakót. A zakó is fontos alapdarabja a nyári ruhatárnak, bármily furcsa: a leglazább szettből is egy csapásra irodista szettet csinál, ráadásul pont kellemesen védi hátunkat a beáramló hideg levegőtől. Körülnéztünk a leárazásokon, hogyan és mennyiből öltözhetünk fel 40 fokban is normálisan: a lényeg a jó anyagválasztás, de persze az sem hátrány, ha adott ruha csinos is!.

Van remény?

Első pillanatra úgy tűnhet, hogy bőven van miből válogatnia annak, aki kánikulabiztossá akarja tenni a ruhatárát, csorognak le a polcokról a jóárasított szoknyák és nyári ruhák. Sajnos amikor kézbe fogjuk az anyagot, vagy megnézzük a címkét, hamar lefagyhat a mosoly az arcunkról, ugyanis a legtöbb termék műszálas, ebben főleg a Zara jár elöl. Hiába voltak olyan csábítóak a szegecses ruhák, már a próbafülkében éreztük, hogy ennek nem lesz jó vége, főleg, hogy akicósan is 13 ezer forintot kóstálnak. Sebaj, a kellemes anyagból készült peplumos szoknya kárpótolt minket mindenért. Az Inditex többi márkájánál már lényegesen jobb a helyzet, a Bershkába zakóért és pamut ingért érdemes betérni, ez utóbbi most közel 5000 forintért a miénk lehet. A Stradivariust azoknak ajánljuk, akik szeretik a csipkét, ám vigyázat, amikor szoknyát próbálnak, nézzék meg, hogy nem kandikál-e ki a fenekük hátul a kivágás miatt. Persze ha egy autómintás inget vesz fel hozzá, akkor lehet, hogy ez fel sem tűnik a kollégáknak.

A H&M-ben sem kellett csalódnunk, az egyik legcsinosabb, legkényelmesebb szoknyába itt botlottunk bele. Jó, lehet, hogy bizonyos helyekre túl rövid, de egy peplumos blúzzal így is csak 8000 forint egy szett. Nem úgy, mint az a Louis Vuitton tavaszi kollekciójára hajazó szett, ami 33 ezer forint, és ha nem vagyunk elég magasak és soványak, elég nagymamás külsőt kölcsönöz. Amikor a Mango felé vettük az irányt, kicsit féltünk attól, hogy műszálmérgezésünk lesz, de kellemesen csalódtunk, amikor már a bejáratnál egy nagyon aranyos vászonruhába botlottunk. Teljes áron is csak 7000 forint és kék, piros, valamint fekete színben is kapható, és az egyik személyes kedvencünk a kánikularuhák közül. Legolcsóbban persze akkor ússzuk meg a gradróbfrissítést, ha a C&A-ba térünk be. Kicsit vadászni kell a divatosabb darabok után, de az előbb említett vászonruha áráért már egy nadrágból és blúzból álló szettet vehetünk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra