no

Alapkonyha önbevallás: öt kedvenc konyhai kütyünk

Tele van a kredenc mindennel, és a gépek, kütyük és egyebek között semmit sem találsz... Nehéz meghatározni, hogy valójában mi a hasznos és a haszontalan konyhai eszköz. Köztük csomó olyan, amihez nem praktikusság okán ragaszkodunk, hanem érzelmileg. Íme az Alapkonyhás csapat 5 kedvenc kütyüje.

stockfresh 296396 still-life-of-kitchen-items sizeM

Maki Stevenson

A konyhája tele furcsa eszközökkel

A zsúfolt konyha nem a modern kor vívmánya, már a Monarchiában is rengeteg eszközt használtak. A legjobb példa erre a bécsi Hofburgban található, ahol az egykori királyi udvar impozáns konyhafelszerelése a kiállítás részét képezi. Megnéztük, és bevalljuk, nekünk is nehéz volt kitalálni, mi micsoda.

Aztán górcső alá vettük a saját konyháinkat és kiválasztottuk öt kedvenc eszközünket, az Alapkonyhás szerzők válaszoltak, beleértve alkalmi beugrónkat Bélát is. A mennyiség limitálva volt, így senki nem ragadtatta el magát.

A listába a kést a nulladik helyre számítottuk bele, mert ez mindannyiunknál alapvető. Mindenki egyetértett abban, hogy egy éles kés megkönnyíti a dolgunkat. Igaz, az sem árt, ha jól is tudjuk használni. Ha nem megy, irány, tanuljatok egy kis késtechnikát.

A konyhai robotgép abszolút befutó volt, legtöbben a sok funkciója miatt szeretjük. Anna a kis késes konyhai robotgépével mindent felaprít, és isteni omlós-vajas tésztákat készít az elektromos eszköz segítségével. Zita pedig a komoly konyhai robotgépére esküszik, aminek hét tartozéka van, több, mint harminc funkciót lát el, tartozik hozzá gyümölcscentrifuga is. Három részét használja ki legjobban: az aprítógépet, a turmixgépet és a gyümölcscentrifugát. Az aprítógép kiváló mindennapos használatra és most már olyan recepteket is el tud vele készíteni, amelyekhez például mandulavaj kell. A turmixgépet mindennap használja a reggeli italok elkészítéséhez. A gyümölcscentrifuga ráadás, ennek azért örült, mert most már házi répa-, és céklalevet is tud készíteni, és Zitát azért szeretjük, mert ő ilyen dolgoknak örül. Andinak azért a robotgép, „mert valójában az rengeteg kütyü egyben (habverő, aprító, daráló, turmix, dagasztógép, reszelő, gyümölcscentrifuga, facsaró, meg amit kifelejtettem)”. A robotgép Maki listáján is szerepelt, mindennap használja.

Réka kedvence a botmixer, mert szereti a krémleveseket és a rántás nélkül készült főzelékeket. Az aprító is „best of” nála, mert utál hagymát vágni, és sok esetben az apróra vágott hagyma alapkritérium.

Maki és Andi is említette a mandolint, ami ilyen. Maki számára top 5 helyzése van még a suribachinak, ami egy belül recés japán tál, mozsárként használják és így néz ki. Maki rajongása a dolgok felaprítása iránt nem maradhat rejtve, ha azt is hozzátesszük, hogy szerepel nála Microplane finomreszelő is. Ötödik választása pedig a salátacentrifuga, mert szerinte csak így tud megfelelően tapadni a levélre az öntet.

Antik gofrisütő. Kéne?
Antik gofrisütő. Kéne?

Zita és Andi nagyon szereti a minőségi teflonserpenyőjét. Zita elsősorban azért, mert sok mindent készít benne, a zöldségek, tofu pirításától kezdve a különböző szószok elkészítéséig, a hétvégi palacsinták sütéséig bezárólag. Andi pedig azért, mert tudja: akár direkt pirít meg valamit, vagy véletlenül égeti el, az ételmaradék nem tapad le, és vízzel le tudja mosni. Andi szerint az a legjobb, ha az edényhez fedő is tartozik.

A megkérdezettek nagy része fontos eszköznek tartja a zöldséghámozókat. Réka két különböző formájút használ, attól függően, hogy mit szeretne meghámozni, és nagyon csajosra vette a figurát, mert mindkettőből pink színűt vásárolt. Anna és Andi egy-egy régi darabhoz ragaszkodik, ami hosszú-hosszú évek alatt sem csorbult ki, és ma is nagyon nagy hasznát veszik. Béla pedig azért kedveli ezt az eszközt, mert így az ő technikája mellett sem vész a krumpli kárba, valóban csak a héját pucolja le, szerinte ez nagyon költséghatékony megoldás. Éva kimondottan az U alakúra esküszik, ezzel ő nem csak hámoz, hanem gyakran szeletel is.

A hámozóval szoros versenybe kerültek a különféle tejhabosítók is, amik nélkül ugyan lehet élni, de szerzőink tejeskávé rajongó része szerint nem nagyon érdemes. Ezzel meg lehet szépíteni a reggeleket, ráadásul van olyan is, ami fillérekért beszerezhető.

Mérőcsészéket is többen használunk, egyrészt, mert szeretjük a külföldi recepteket, másrészt, mert nagyon fontos lehet, hogy pontosan betartsuk a hozzávalók mennyiségét. Zita és Réka a mérleghez is ragaszkodik. Rékának olyan digitális mérlege van, amihez keverőtál is tartozik és a hőmérsékletet is mutatja.

Szerzőink szintén az első 5 közé sorolták a különböző zárókapcsokat, zárható zacskókat, csipeszeket. Ezek segítségével könnyen el lehet tenni kis adagokat is a fagyasztóba, hűtőbe, szekrénybe, és megoldás uzsonnacsomagoláskor. Ezekkel elérhető, hogy nem keverednek a szagok, nem szívósodnak meg a rágcsálnivalók, nem költözik bele a moly a lisztbe.

Praktikus vagy sem, mi nagyon tudnánk szeretni
Praktikus vagy sem, mi nagyon tudnánk szeretni

Az almaszeletelőt Éva és Béla a kedvencei között tartja számon. Éva a gyerekeinek kedveskedik a segítségével, Béla pedig a megoldás hatékonyságát szereti.

A gyújtóeszközök tekintetében megoszlottak a vélemények. Anna a gyufát szereti, de gyakran elfelejti beszerezni, Réka már kiskamasz korában is nagyon szeretett főzni, de még mindig fél gyufával meggyújtani a gázt, így nála az elektromos gyújtó a favorit.

Mindenkinek voltak egyedi kedvencei. Annának a kerámiatál, amiben a piskótától a csirkéig mindent el tud készíteni. Évának a szilikonos ecset, amit könnyű tisztítani, ezért szívesen használja sütikhez és húsokhoz is. Zitának a keverőtálak, mert sokat süt, rengeteget használja ezeket. Van egy kisebb és egy nagyobb is, az egyikben keveri a száraz hozzávalókat, a másikban a nedveseket, ha például tortát vagy muffint süt. Szintén Zitának a vágódeszka is fontos, ebből is kettőt tart. Egyiken a zöldségeket, hagymát, fokhagymát aprítja, a másikon inkább gyümölcsöket, édes dolgokat vág. Béla ragaszkodik a figuratív jégkockakészítőhöz. „ A bennem élő óvodás őszintén tud örülni annak, hogy banán vagy delfin alakú jégkockák úszkálnak a Cuba Libréjében.” A pizzaszeletelőt is fontosnak tartja, szerinte ad némi eleganciát a banális mirelitpizza-vacsoráknak. Réka pedig a fokhagymanyomót kedveli, van egy régi darabja, amit hosszú évek óta őriz.

Kommentelés, további Alapkonyha

Korábban már írtunk arról, mi kell egy konyhába. Kommentekben a facebookon várjuk, hogy ti melyik öt eszközötöket szeretitek a legjobban, sőt, most nyerni is lehet, gyertek.

Alapkonyha wiki

A cikket Gerlachfalvy Réka, a Gasztro Réka blog szerkesztője írta.
Az Alapkonyha mentora a Makifood Főzőiskola. Következő órák: 05.12 Bonbongyár Keserédes Beával, 05.12. Alap késtechnika, 05.18. Izakaya - japán sörkorcsolyák Makival.
Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek