A tanárnő is lehet fiatal

Ki emlékszik az óvónénijeire? És milyen emlékeket őriz róluk? Szépek voltak? Csinosan öltözködtek? Szőkék voltak vagy barnák? Furcsákat kérdezek?

Én pontosan emlékszem Erzsi nénire, aki egy egy rövid vörös hajú, szeplős nő volt és fehér harisnyát hordott. Ő volt velünk délelőtt és nagyon szigorú volt. Délután a szőke hullámos hajú Vera néni váltotta, aki mindig kiengedve hordta a haját és elképesztően dögös nagy virágmintás ruhákban vigyázott az ovi udvarán a gyerekekre. Én általában azzal szórakoztam, hogy gondolatban újabbnál-újabb öltözékeket találtam ki nekik, Erzsi néninek szigorú kosztümöket fehér blúzzal, Vera néninek pedig bazsarózsa vagy levendula mintás nyári ruhákat lenge anyagokból, mert az olyan jól áll a szőke hajú néniknek.

somogyi eva elotte 011

És utána jöttek a Kedves Tanárnők és Tanárok, akikre már nagyobb gyerekként néztem. A magyar pedagógus réteg nem arról híres, hogy túlságosan el lenne eresztve anyagilag, nem az a része a magyar társadalomnak, akiket kellemes anyagi létben tart a gondoskodó állam. Persze ezzel nincsenek egyedül. Viszont annak ellenére, hogy nevelőim nagy része nem az Andrássy úti luxus butikokban vásárolt sok csinos hölgy akadt közöttük. A mindig elegáns Klári néni vagy a franciásan bohém Ági néni a francia sanzonénekes "sármőr", Laci bácsi, egy-egy ruhadarabja vagy stílusuk lenyomata beleégett az emlékezetembe...És voltak elrettentő példák, hálóingben járó testszagú tanárnénik személyében, akik Ophélia őrülési jelentéhez hasonlóan, átszellemült arccal közlekedtek a folyosókon.

Hogy miért mesélem mindezt? Mert a gyerekek elég időt töltenek az iskolában ahhoz, hogy megjegyezzék, elraktározzák maguknak azt a környezetet, amiben léteznek. Természetesen az embereket is. Egy csinos, ápolt, jól öltözött pedagógus nagyon fontos példa lehet és azt hiszem, hogy ennek nincs kellő fontosság tulajdonítva.

Éva a nagy átalakulás előtt
Éva a nagy átalakulás előtt

A 10 év 10 nap alatt most pénteki adásában egy ötvenes tanárnőt fiatalítottunk meg, aki annak ellenére, hogy fáradtnak és öregnek érzi magát kívülről, belül őrzi magában a fiatal lendületet és huncut mosoly bujkált a szemeiben. Én nagyon nagy örömmel vágtam bele a feladatba, mert így én is visszafiatalodtam egy-két évtizedet és újra úgy éreztem magam, mint az óvodában, amikor Vera néniéket öltöztettem gondolatban. A végeredményt nézzék meg pénteken 19.00 órakor vagy vasárnap 10.00 órakor a Viasat3-on.

Lakatos Márk posztjait a Viasat3 támogatja.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek