Digitálisan hizlalta fel címlaplányát egy egészségmagazin

A szupersovány modellek elleni harc és a nők önbecsüléséért folytatott küzdelem egy igazán érdekes fordulatához érkezett. Eddig a retushuszárok buzgón eltávolítottak minden felesleges centimétert és kilót a címlaplányokról, most pont az ellenkezője fordult elő. Persze manapság ez sem új keletű dolog, de állítólag most egy olyan modell esett áldozatául a digitális hizlalásnak, aki amúgy adatlapja alapján nem mondható kórosan soványnak. Az egészséges életmóddal és termékekkel foglalkozó Holland & Barrett céget azzal gyanúsították meg, hogy Healthy című magazinjuk áprilisi címlapjának kedvéért jó pár kilót ráretusáltak Kamila Wladyka modellre, aki amúgy 36-os, 38-as méretű ruhákat hord...legalábbis ezt állítják egyik adatlapján.

heal450

Jane Druker, a magazin szerkesztője szerint a válogatáson a lengyel származású lány egészségesnek látszott, de egy héttel később a címlapfotózáson már túl soványnak tűnt, ezért kellett retusálással felhizlalni egy kicsit. „Rengeteg ruha volt, amit nem tudtunk ráadni, mert a csontjai túlságosan kiálltak. Az arca gyönyörű volt, de összességében túl soványnak nézett ki” – nyilatkozta Druker, aki hozzátette, mivel a magazin főtémája az egészség, így nem biztos, hogy egy ilyen külsejű modell megfelelne az ő profiljuknak. Állítása szerint az utómunka során körülbelül három kilót varázsoltak a modellre. Tapasztalatai szerint egyébként előfordulhat, hogy valaki a válogatáson még teljesen rendben van, de a fotózás előtt két-három napig mondjuk nem eszik semmit. Egyúttal azt is megjegyezte, hogy általában nem szokásuk ilyen mértékben retusálni a modelleket, és senkit nem kívánnak félrevezetni.

A címlap nem hagyta nyugodni az egyik modellügynökséget, és a Leni's Model Management egy szakmai vita keretében próbálta kideríteni, hogy helyesen döntött-e a magazin, amikor ilyen mértékben változtatott a modell alakján. Gerard Chevalier pszichoterapeuta és egykori divatfotós szintén részt vett a vitában. Állítása szerint a magazin szerkesztője neki azt mondta, azért retusálták a képeket, hogy Wladyka 12-20 kilogrammal többnek látsszon. A Daily Mail szerint Kamila Wladyka nem tartozik az angol számozás szerint nullás konfekcióméretű modellek közé, akiket sokan száműzni akarnak a divatiparból. Az egyik ügynökségi adatlap szerint ugyanis konfekciómérete 36 illetve 38, dereka pedig 61 centiméter. Ja, és mindehhez egyébként 178 centiméteres magasság tartozik.

heal451

Susan Ringwood, az étkezési rendellenességekkel foglalkozó Beat alapítvány vezetője szerint van egy kis különbség aközött, hogy valakit a fotózás hagyományos módszereivel tüntetnek fel jobb színben, vagy valakinek lényegesen megváltoztatják a külsejét annak érdekében, hogy a testalkata jobban megfeleljen az igényeknek. Hozzátette, így az emberek majd olyan ideálnak próbálnak megfelelni, aminek tényleg semmi köze nincs a valósághoz. „Ha az egészséges életmóddal foglalkozó cégek ilyen csalásokhoz folyamodnak, akkor mégis miért várjuk el a divatvilágtól, hogy rendezzék a soraikat?” – tette hozzá. Jodie Kidd modell szerint az teljesen rendben van, ha az utómunka során eltüntetik az apró kis hibákat, azzal viszont nem ért egyet, ha egy modellnek megváltoztatják az alakját.

A Leni's Model Management egyik munkatársa, Eleni Renton pedig a következőket nyilatkozta: „Ha a magazinok megváltoztatják a modellek alakját, az semmiképpen nem egészséges. A lányt valószínűleg még a fotózás előtt haza kellett volna küldeni.” Renton úgy véli, hogy a laikusok közül nyilván nagyon sokan nem tudják megállapítani, hogy vajon egy képen mit és mennyire módosítottak utólag, és egyúttal ő is felvetette azt, hogy valamilyen módon jelezni kellene, ha egy fotót retusáltak .

Oszd meg másokkal is!
Mustra