Idősebb modellek lepik el a kifutókat

A Huffington Post megfigyelése szerint a nemrég lezajlott divatheteken feltűnően sok volt az olyan modell, akik bizony valamivel idősebbek, mint az általában alkalmazott kolléganőik nagy része, vagyis a többséggel ellentétben egy jó ideje már felnőttkorúnak számítanak.

Francisco Costa, a Calvin Klein művészeti igazgatója például az 1966-os születésű, őszhajú Kristen McMenamyt kérte meg arra, hogy a New York-i divathéten a szintén nem annyira fiatal Stella Tennant és Kirsty Hume mellett ő is mutassa be a cég őszi/téli kollekciójának egy-egy darabját a kifutón.

„Valami másra vágytam. Olyan modelleket szerettem volna, akik sokkal jobban képviselik a vásárlóimat, azokat, akiknek a ruháimat tervezem. Nos, ők már régen túl vannak a 16. születésnapjukon” – nyilatkozta Costa. Marc Jacobs szintén nem ragaszkodott a tinédzserkorú modellekhez a Louis Vuitton egyik bemutatóján, ahol többek közt a 47 éves Elle Macpherson és a 18. életévét már egy ideje betöltött Bar Refaeli, Adriana Lima és Alessandra Ambrosio is végig vonult a kifutón. Miuccia Prada pedig Ambrosio mellett a szintén a húszas éveiben járó Isabeli Fontanát, Doutzen Kroest és Miranda Kerrt kérte fel hasonló feladatra.

A Huffington Post szerint a gyártók az idősebb modellekkel sokkal jobban meg tudják szólítani a vásárlóikat, és ez a tendencia talán abban is segít, hogy a nők sokkal jobban el tudják fogadni magukat, hiszen így nem a fiatal és túlzottan sovány lányokkal, hanem valamivel idősebb és formásabb modellekkel kell összemérniük magukat. Bár a kifutókon ritkaság számba megy mondjuk egy harmincas éveiben járó nő, azért a magazinokban nem ritka jelenség egy olyan modell, aki már a kilencvenes években is ebben a szakmában dolgozott . Egyúttal arról sem szabad elfeledkezni, hogy míg a kifutók világa főként a fantáziákról, a vágyakról szól, addig a divatmagazinokban megjelenő képek az eladás serkentését célozzák.

Míg a modellek súlyáról már a kilencvenes években is szívesen vitatkoztak a szakmabeliek és a laikusok, a kor csak jóval később került be a képbe, pedig a két dolog azért sokak szerint összefügg. A 25 éves Doutzen Kroes és a 21 éves Coco Rocha nemrég azt állította, hogy részben formásabb alakjuk, részben koruk miatt nem igazán kaptak kifutós munkákat. „A Victoria's Secret bemutatókon kívül már hét és nyolc éve nem volt kifutós munkám” – nyilatkozta Alessandra Ambrosio, aki hasonlókat tapasztalt, és így alaposan meglepte, hogy most megfordult a helyzet. „A tervezők hosszú időn keresztül csak olyan lányokat alkalmaztak, akik nem voltak túl szexisek, nem voltak igazán formásak” – tette hozzá. A tizennyolc éves kort már egy jó ideje vagy nem annyira rég betöltött modellek mellett érvelve azt is megjegyezte, hogy a hosszú évek tapasztalata mindenkinek csak a javára válhat.

Ebben a szezonban állítólag nagyon sok 13-14 éves lánynak mondták, hogy kicsit idősebb fejjel térjenek vissza, ahogyan a túlzottan sovány modelleket is arra kérték, hogy foglalkozzanak egy kicsit az egészségükkel, és ha rendbe jönnek, akkor tárt karokkal várják őket – állítja Nian Fish, egy divatbemutatókat szervező cég művészeti vezetője. Az Amerikai Divattervezők Tanácsának (a CFDA-nak) vezetője, Steven Kolb szerint 16 éven aluli modelleket nem lenne szabad alkalmazni, a 18 éven aluli lányoknál pedig ügyelni kell arra, hogy rendszeresen egyenek és eleget pihenjenek, mondjuk éjfél után már ne kelljen dolgozniuk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra