Egyre nagyobb lábon élnek a nők

A brit Debenhams cég kutatása szerint a brit nők lábmérete az utóbbi öt évben látványosan megnőtt, írja a Daily Mail. A felmérés szerint míg pár éve még a 37-es volt az átlagos, a 2009-es évben a 38-as cipők iránti kereslet 19 százalékkal, míg a 43-asoké 23 százalékkal nőtt meg.

10563409 0955

Ez önmagában még nem lenne eget rengető hír, azonban ahhoz, hogy lássuk a különbséget, tudnunk kell, hogy harminc éve a 36-os volt az átlagméret, hatvan éve pedig a 35-ös. Néhány éve a 39-es lábméret még kifejezetten nagynak számított a nők körében, mostanra azonban a boltok polcain már 42-es méretben is találhatunk lábbeliket, ugyanakkor ez egyúttal azt is jelenti, hogy a 36-os cipők szinte teljesen kiszorultak a kínálatból.

„42 éve praktizálok, és ezalatt az idő alatt az átlag lábméret drámaian megváltozott” – nyilatkozta a Brit Pedikűr és Lábápolási Társaság elnöke, Michael Paynton.

Önnek hanyas lába van?

Véleménye szerint ez részben az evolúciós fejlődésnek köszönhető, hiszen az emberek egyre nagyobbak és magasabbak lesznek, másrészt fontos szerepet játszhatnak a modern étrendek, valamint az életstílus megváltozása is. A kutatók szerint a nagy sűrűségű, feldolgozott élelmiszerek, mint például a pizza, serkentik a növekedési hormonokat a pubertáskorban, és ennek köszönhető ez a drasztikus változás.

Oszd meg másokkal is!
Mustra