Kanye West a tökéletes cipőt akarta

Bár Kanye West már a párizsi divathéten bemutatta azokat az edzőcipőket, amiket ő tervezett a Louis Vuitton számára, az ominózus lábbelik csak most kerülnek az üzletek polcaira. Természetesen a divatbolond West nem egyedül alkotta meg a kollekciót, hanem igénybe vette a LV cipőfelelősének segítségét is. Fabrizio Viti röviddel a kollekció megjelenése előtt beszélt arról, milyen is volt együtt dolgoznia a kissé önimádó sztárral. Az olasz származású tervező elmondta, mivel West mindig a tökéletességre törekszik és a tervezési folyamat egyetlen részletéről sem akart lemaradni, ezért úgy döntött, hogy csak az 808s & Heartbreak című albumának megjelenése után vág bele ebbe a feladatba.

Kanye West és Fabrizio Viti összesen 11 cipőt tervezett. „Kanye egy igazi stílusikon. Így olyan cipőkkel kellett előrukkolnunk, amiket ő is viselne. Bármikor, bárhol. A tökéletes cipőt. Kanye egy olyan lábbelit akart, amit bármilyen alkalomra fel lehet venni. Vagyis akkor is, ha éppen Anna Wintour mellett ülsz egy divatbemutatón, ha a városban mászkálsz, vagy éppen fellépsz. Egy olyan cipő kellett, amit farmerrel és egy háromrészes öltönnyel is viselhetsz" – nyilatkozta Viti. Bár a páros a hölgyeknek is akart kedveskedni pár lábbelivel, végül elvetették az ötletet, de nem zárkóznak el attól, hogy a jövőben majd újra nekifussanak a női kollekciónak, és már tudják, hogy min kellene változtatni.

A tervezési folyamatot nehezítette, hogy a két tervezőnek Párizs és Los Angeles között kellett ingáznia. „Nem tehettem meg, hogy felvázolom a terveket, elviszem a gyárba, viszek pár mintát Kanye-nak, és hopp, már kész is kollekció. Tulajdonképpen soha nem ilyen egyszerű a dolog, de tudja, mire gondolok." Ami az énekes kissé arrogáns stílusát illeti, Viti fontosnak tartotta leszögezni, hogy valójában nem volt nehéz együtt dolgozni vele, és ő többet tanult Westtől, mint fordítva. Egyúttal párhuzamot vont az énekes és a Louis Vuitton főtervezője, Marc Jacobs között. „Nagyon hasonló volt együtt dolgozni velük, mivel azonos módon állnak hozzá a munkához, és ugyanazok a dolgok motiválják őket" – nyilatkozta Viti a De Standaard című belgiumi lap munkatársának.

Így készül

A LV 2000-ben az olaszországi Fiesso d'Articóban nyitotta meg cipőkészítő üzemét, amit pár éve újjáépítettek, és 2006 áprilisában ismét megnyitotta kapuit. A műhely mellett most már a fő tervezési- és az ipari osztály is található. A Fiesso és Párizs között működő designerek vázlatai alapján a tervezőcsoport először egy sablont készít. A Louis Vuittonnál külön pár kaptafa készül minden modellből minden méretre, amiket archiválnak és dokumentálnak is, de nem használják fel még egyszer. Miután a tervező jelzi az esetleges javításokat, a tervezési részleg egy prototípust, majd mintát készít, amit az ipari osztály munkatársai tesztelnek, majd egy laboratóriumban ellenőrzik a különböző alkotóelemek (bőr, sarok) ellenállóképességét.

A gyártási folyamat első lépéseként először készítenek egy ipari mintát (a női cipők esetében ez 37-es méret), ami alapján pontosabb képet lehet nyerni arról, hogyan is néz majd a boltok polcaira szánt cipő. A javítások után elkészül a "kényelmi pár", ami szintén átesik egy minőségellenőrzésen. Ezután minden méretben elkészítenek egy-egy párt. Egy LV cipő elkészítéséhez legalább 150 különböző műveletre van szükség.

Forrás: Louis Vuitton

Bár Fabrizio Viti nagyon örül annak, hogy együtt dolgozhatott az énekessel, töredelmesen bevallotta, még nem volt Kanye West koncerten. Persze kedvenc dala azért neki is akad. „Egyszer meglátogattam őt a Los Angeles-i lakásában, és talán egyike voltam azon embereknek, akik elsőként hallhatták az új albumát. Amikor a Love Lockdown következett...Istenem!..Elmondtam neki, hogy ez az első alkalom, hogy énekelni hallom őt, és hozzátettem, hogy ez egy igazi sláger. Végül ez lett az első kislemez, és a többi már történelem" – nyilatkozta Viti, aki ha teheti, inkább Barbra Streisand lemezeket hallgat. Viti egyébként 2004-ben került a Louis Vuittonhoz. Először Patrcik Coxnak dolgozott, majd a Pradához került, majd a Guccinál kamatoztatta tudását.

Oszd meg másokkal is!
Mustra