Orkokat főztünk

Vasárnap fürjeket készítettünk rózsaszirommártásban. A fürjek adottak voltak, és jobb ötletem nem volt, mint az Agua para chocolate szenvedésregényben olvasott, majd Mexikóban kóstolt recept. A fürj jó volt, de jött vega is, mi legyen, majd veszek okrát, jött a megoldás. Mit? Orkokat? Neeem, ez egy zöldség.

orkok 003

Megjöttek a szép zöld okrák 400 Ft/ pici csomag. Soha nem láttam még, majdnem jobban izgatott, mint a fürjek. Tényleg. Utánanéztem, ez az afrikai eredetű mályvaféle a hibiszkusz, kakaó és a gyapot rokona. Az afrikai és indiai konyhában elterjedt, az USA déli államaiban is közkedvelt. A gyümölcse, amit zöldségnek használunk, még éretlenül jó, 8 napos korára ehetetlenné válik. Ezt könnyű megállapítani, ne legyen nagyobb 10-15 centinél.

orkok 001

A kaktuszlevélhez és az aloe verához hasonlóan megvágáskor zselét ereget. Ez a tulajdonsága előnyös sűrű egytálételek készítésekor, de az okra rántva is népszerű.

orkok 002

Egy kis mangóporos-currys lisztbe forgatva, bő olajban kisütve ettük. Kolléganő tapasztalatai szerint éppen roppannia kell, úgy a jó, ez szerintem sikerült is, de a katarzis elmaradt. Jó állagot, finom panírt és egy szolid cukkini ízt adott ki.

Önök ismerik az okrát? És mit gondolnak róla?

Oszd meg másokkal is!
Mustra