150 milliós bírságot kapott a L'Oréal

A Gazdasági Versenyhivatal összesen 150 millió forintos pénzbírsággal büntette a L'Oréal Magyarország Kozmetikai Kft-t, amit a cég harminc napon belül köteles kifizetni. A Versenytanács azt állapította meg, hogy a kozmetikai multi 2007. januárja ás júliusa között a vásárlók megtévesztésére alkalmas állításokkal reklámozta termékeit: az Elséve Színvédő Balzsamot, a Nyári Tündöklés Testápolót, a Golyós Hasfeszesítő Kezelést, a Normaderm krémet, a Dercos hajhullás elleni férfikozmetikumot, az Anthelios termékcsaládot, a Revitalift ránctalanító krémek több típusát, valamint más anti-ageing termékét.

 

A versenyhivatal honlapján megtalálható a hosszú és szövevényes indoklás, amelyikből kiderül, a kozmetikai cég által tett ígéretek - például a termékek használatától számított néhány napon belül látható és jelentős a változás – a termékek bevizsgálása során nem teljesültek. Reklámjaiban a L’Oréal szívesen részletezi, hogy termékeinek bizonyos hatóanyaga miként fejti ki hatását, hogyan, és milyen sebesen szívódik fel. A vizsgálat alá vont termékekről azonban kiderült, azok nem egészen ott és úgy fejtik ki a hatásukat, de ezen oldalakat tanulmányozát inkább vegyészmérnököknek ajánljuk, mintsem törzsvásárlóknak.

Összességében a jelentős pénzbüntetés egyik oka, hogy a versenyhatóság súlyosító körülményként értékelte, hogy a L’Oréál jelentős és népszerű szereplője a kozmetikai piacnak, több termékét is megtévesztő módon hirdette, és ezek a hirdetések rengeteg emberhez eljutottak. Enyhítő körülménynek bizonyult ugyanakkor, hogy cég egyes jogsértőnek minősülő kijelentéseit még azelőtt önként finomította és módosította, hogy a versenyhivatal vizsgálata lezárult volna.

Oszd meg másokkal is!
Mustra