Karácsonyi menü kétezerötből

Keményen hangzik, de nem lehetetlen, és pláne nem teszkós a menü, amit kétezerötszáz forintból állítottunk össze.

Az agyamban őrzött legfontosabb és többszörösen elmentett fájlok között rengeteg filléres, de egyáltalán nem szomorú recept sorakozik. Elsősorban olasz iskolás viszonyokra írva, mert ott voltunk végtelenül csórók. Ugyanezt az állapotot kipróbáltuk Magyarországon is, és élelmezési szempontból nem szenvedtünk hiányt semmiben. Az olcsó karácsonyi menüt ezekből a fiókokból állítottam össze. Nem leporoltam, mert mostanság is sokat esszük ezeket, elég jól tudnak esni. Pont olyan jól, mint a pisztrángikra, vagy a libamáj. Egy jó ételhez nem kell sok pénz, csak kreativitás. Meg belerakni a kicsi szíved, mint itt, ugye.

Az első rész, a kacsás menü itt olvasható, kacsamájjal, kacsasülttel és egy szigorú alaplével.

A költséghatékony menü a Nagycsarnokban kijött kétezerötszázból, ami jó jel, mert nem az a legolcsóbb beszerzési forrás. Ez a mennyiség három főre bőven elég.

1 kiló liszt
¼ kiló dara
Két velős csont
30 deka sertéscomb
Egy kis pohár tejföl
hat tojás 
Egy liter tej
20 deka vaj
Fél kiló savanyú káposzta
Élesztő, fűszerek, cukor, kakaópor
Fél kiló kenyér
Tíz deka mazsola

A menü összeállításánál eszembe jutottak a belsőségek, de abból állandóan csak a feszültség van, a tüdőleves, pirított borjúmáj és a pacal megosztják az emberiséget, pedig finomak és megfizethetők. (Mellesleg: úristen, mennyire szeretem a szalontüdőt, és de rég ettem! Tényleg, ha kockáztatok már fel tüdőt, a nyekergős hang milyen idegesítő már? És ahogy fennmarad a főzővíz színén, a tüdő kétségtelenül a leghülyébb alapanyag. A színe nyersen és főtten is rémes, meg azok hörgők…böee, majd egyszer erre is kitérek.)

Reggelire kakaós csiga tejjel, házilag, ami nagy kaland, pláne frissen készítve ágyba vinni. Ez a recept azonos a darázsfészekkel, de a dió drága. Inkább sok kakaó legyen benne, mint kevés dió. A kakaó helyettesíthető fahéjjal is. Három deka felfuttatott élesztőt összegyúrok 60 deka liszttel, két tojássárgájával, két evőkanál vajjal, egy csipet sóval és meleg helyen kétszeresére kelesztem. Amikor megnőtt, átgyúrom, és fél centi vastagra nyújtom. Ráöntöm a cukorral és olvasztott vajjal elkevert kakaóport, feltekerem és két-három centis szeletekre vágom. Itt hasznosítható a makikészítési tudomány. A maszatos tekercseket egy magas falú, kivajazott tepsibe rakom, nem szorosan, mert még nőni fognak. Hideg sütőbe tolom és 150 fokon fél óra alatt készre sütöm, félidőben egy pohár vajas tejjel meglocsolom. Reggel vajas tejjel nyakonöntve a sütőben átforrósítható, ha nem akarsz korán kelni és dagasztani. Tudom, nem akarsz, én mondjuk összedobtam, amíg megkelt, elmentem edzeni, és amíg letusoltam, betoltam a sütőbe, de nem is vagyok normális.

 

Előétel csontvelő, a recept itt található, már megírtam, naná.

 

A fő fogás húsos káposzta nem zsírosan, elég zsír volt a velőben, tudjam hol a határ. A fél kiló savanyú káposztára harminc deka sertéscombot számolok, lerakom egy lábosba, az aljára és a tetejére káposzta kerül, a húsra babérlevelet, egész borsot és fűszerpaprikát szórók, felöntöm félig vízzel és alacsony lángon a tűzhelyen felejtem két-három órára. Tejföllel, vagy anélkül, kenyérrel, vagy anélkül. Pár nappal előre is elkészíthető.

Édességnek császármorzsa. Bizony, és nem a zacskóból, mert arra nincs keret és egyébként is letöröm a derekatokat, bakker! Nem főzünk zacskóból! Amikor megjelent az instant császármorzsa hetekig dühöngtem. Zacskós tejbegríz, az mikor lesz? Ezt a baromságot. Tíz perc melót spórolva csak a hülyék mérgezik magukat. Előző nap érdemes előkészíteni a masszát, elkeverni negyed kiló lisztet negyed kiló darával, egy marék mazsolával és fél liter tejjel. Ez másnapra megduzzad, akkor jöhet bele két tojássárgája és a két habbá vert fehérje. Ezt öntöm bele a vastagon vajas tepsibe és forró sütőbe tolom. Néha kihúzom, és egy lapáttal átforgatom, hogy jól összetörjön. Gagyi málnaízű szörppel, neadjisten jaffával igazán szockó, de forró baracklekvárral jobb.

Nagymamám sokat készítette, ezzel és prószával szoktam időutazni. Meg paprikás gombóccal és dödöllével, az olcsón jót sorozatban majd azok is bekövetkeznek. De most megyek és összepattintok egy tojáslikőrt. Közkívánatra.

Oszd meg másokkal is!
Mustra