Mézes puszi kukival

Időigényes édesség következik, de karácsonykor mit lehet tenni, kell a mézeskalács. A nehézségek az összegyúrásnál kezdődnek. Egy kiló lisztet össze kell dolgozni fél kiló mézzel, tíz deka cukorral, húsz deka vajjal, egy evőkanál szódabikarbónával, két egész tojással és két sárgájával. A lisztbe rakok rozslánglisztet is, nem tudom miért, talán valami gyerekkori emlék miatt, és búzából is teljes kiőrlésűt használok. Karácsonyi fűszerek (őrölt fahéj, ánizs, szegfűszeg…) és egy csipet só is kell bele. Pikáns változathoz egy kis csilipor és rozmaring is elfér. Aztán lehet nekigyürkőzni.

Fél óra karzsibbasztó gyurmázás után illik pár napig pihentetni hűvös helyen, ahol jól megkeményedik és az egészet emberfeletti meló lesz megint használhatóvá tenni.

Eltelt pár nap, golyó ki a hidegről. Kemény, mint a beton. Halk anyázás, egy pálinka leküldése majd az ágyúgolyót a fűtőtest mellé kell helyezni és más elfoglaltság után nézni. Amikor már ujjtörés nélkül is lehet vele dolgozni, belegyúrok egy kis pohár tejfölt, és két-három milliméter vastagra nyújtom.

A kiskorú kivette a szájából a cumit, hogy megszagolhassa a pálinkát. Az amúgy remek nógrádi almapálinka büdös.

Sodrófája nincs már a mai lányoknak, van helyette papíron egyenjogúság, és üres borosüvegük is akad, a célnak megfelel. Ízlés szerint összeválogatott formákra szaggatom és megpróbálom gusztusosan díszíteni, ami ritkán sikerül, előbb-utóbb látható férfi nemi szerve lesz az angyalnak, a szívnek, sőt, akár a csillagnak is. Bármilyen nemű és irányultságú egyed díszít, ez a vége. A hetero pasik és a leszbi csajok is ide futnak ki, röhögve rajzolgatják a cukorfarkakat. Mindegy is.

A díszítést a massza keverésekor kieső két tojásfehérjéből készítem. Annyi porcukorral habosítom fel, hogy nagyon sűrű legyen. A masszát injekcióstűbe, vagy nejlonzacskóba öntöm és onnan nyomom a mintákra. A nejlonzacskó egyik sarkán pici lukat kell vágni. Nagyon picit, amit majd a cukorból megmaradó göbök eltömnek. Akkor a díszítő egyed idegi alapon rányom egyet a zacsira, aminek beláthatatlan következményei vannak, r öpködnek a f iúöltözős viccek. Az ilyen, és ehhez hasonló nehézségek leküzdésére a díszítés előtt nem egy páleszt kell inni. Akkor is, ha más díszít. Sallala.

Amikor elégnek tűnik a cicoma, pontosabban amikor mindenki megunta, a 150 fokra előmelegített sütőbe tolom, ahol 5-10 perc alatt kész.

Ez a mindig puha típus, amit meg lehet enni, sőt, finomnak mondanám, de talán ellóg a fán is. Már aki szívbe zárt pélókkal akar fát díszíteni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra