Szusi, kezdőknek III. rész: A kifordított maki

Azt már megtanulhattuk a Kretén magazin oldalairól, hogyan kell egy macskát kifordítani. A makit se sokkal bonyolultabb.

Ha már megy a makikészítés, és legalább fele-fele arányban képződik sashimi, és nigiri feltét a lazacfiléből, neki lehet állni a kifordított makinak (uramaki). Ehhez se kell nagyobb ügyesség, csak egy kis bátorság.

Ugyanúgy kezdődik a folyamat, mint a befelé forduló maki esetében, azonosak az alapanyagok is, csak kell díszítésnek némi gagyi, aprószemű kaviár, lehetőleg piros, vagy fekete szezámmag.

Az algalapra adagolt rizsre egyenletesen szétnyomunk egy kanál kaviárt és most jön a neheze: Az egészet arccal lefelé rá kell csapni a lefolpackkozott bambuszrolóra. Ha nem elég ragadós a rizs, az ennél a műveletnél gondot okozhat. De hátha sikerül. Ha ott van, az alagalapra kell sorolni a szokásos töltelékeket, és feltekerni, ami kicsit macerás, mert az algán a halak és egyebek csak csúsznak, nem pedig betekerednek a maki belébe, de rá lehet érezni. Ha összeállt a henger, egy elég jó késsel fel lehet vagdalni makinak. Kis kézrátétes igazítás és kész.

Evés közben is sokkal könnyebben szétesik, mint a beforduló maki, de így elégtételt vehetünk az elkészítés közben elszenvedett sérelmeinkért.

A bácsi kezét figyeljétek:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek