A könnyűnek látszó zsír: flan

Egy kicsit el vagyok billenve a húsok-halak és zsírok irányába, egyetlen édességet tudok bármikor magabiztosan összerakni: a flant. Mexikóban egy kicsit zsírosabban készítik és nagy méretben, amit utólag szeletelnek. Ez a zsírosabb flan teljesen homogén állagú és töményebb, mint az itthon megszokott kis kerek csinosak.

Ezt Mexikóban fotóztam, sose raknék koktélcseresznyét sehova, de az alákanalazott dulce de leche kihagyhatatlan.

A hozzávalók egyszerűnek tűnnek, de a teljes tej és a házi tejszín már régen nem kapható mindenhol, ehhez a határozottabb változathoz pedig ezek kellenek. Egyszer bolti tejben és tejszínben felolvasztottam egy kis vajat a hatás kedvéért, majdnem jó volt, de ezt nem ajánlom senkinek, pláne nem sós vajjal.

A rendes tejtermékekre megint a szokásos forrás: Nagycsarnok, hátsó bejáratnál tejes pult, azokban még van anyag.

Vaniliából is igazi rúd kell, a vaniliás cukrot meghagyhatjuk másoknak.

Elég két lábos az egész művelethez, nem kellenek kis formák, és a vízfürdő is elmarad, ha ez megvigasztal valakit.

A kiszemelt lábosban (később ez megy a sütőbe, nem szerencsés, ha műanyag nyele van) tíz deka cukrot pirítok a karamellizálódásig, amikor kész, félreteszem. Beleragad, persze, de semmi pánik, majd felolvad újra. A fél liter tejet és a két deci tejszínt a vaniliarúddal összeforralom, a végén belekaparom a vaniliát. Félreteszem kihűlni. Ha ez elmaradna, a belekerülő tojáskeveréket rögtön összerántja a hő, amit ugyan ki lehet simítani robotgéppel (próbáltam…) de utána nem lesz már, ami összetartsa a flant.

Ha kihűlt a tejes keverék, robotgéppel elkeverem az előzőleg összekevert három egész tojást és a három sárgáját, beleöntöm a karamellás aljú lábosba és 50 percre berakom a 110 C-os sütőbe.

Elég érzékeny tud lenni, ha túl meleg van neki, vagy túl sokáig sül, képes ronda trutymóvá alakulni, úgyhogy óvatosan. Ha kész van, elrakom éjszakára a hűtőbe és csak tálalás előtt borítom ki egy tányérra (elég jól kicsúszik, nem leragadós fajta).

Simán szeletelhető, és ha minden jó ment, nincs tojásíze sem. A dulce de leche mesésen kiegészíti, egész Latin-Amerikában úgy tálalják. Majd megpróbálok házilag dulce de leche-t főzni, és beszámolok róla.

Az enyémen nincs koktélcseresznye, de most lyukacsos lett.

Oszd meg másokkal is!
Mustra