„Különleges és értékes, mint egy kolibri” – jellemzi a Nespresso a legújabb, szuperprémium kategóriás kávéját. A hinogalpának ejtendő Jinogalpa Nicaraguából származik, két hegyvölgyes vidékről, ahol vulkanikus a talaj és buja a növényzet és állítólag minden együtt áll egy különleges kávé termesztésére. Az íze – ha sommeiler-zsargonnal akarnánk leírni – gazdag és testes, és szantálfa-aromák érezhetők benne. A márka magyarországi képviselője, Tóth Dániel a kóstoltatás közben elmondta, hogy ritkaság az olyan kávé, ami ennyire kevéssé savas. Ízvilágában a szakértő szerint „friss, zöldes jegyek” találhatóak. Megkóstoltuk, elolvastuk a történetét a hiperdizájnos honlapon, de legjobban mégis a gusztusos kis csészék tetszettek.
A Nespresso minden évben piacra dob egy új szuperprémium kategóriás terméket, most éppen a Jinogalpát. A kávé neve a két termőterületének, a Matagalpa és a Jinotega nevének összeolvasztásából született. Ezek olyan, 1100 méter körüli vidékek Nicaraguában, ahol évszázadok óta folyik a kávétermesztés, vulkáni, gazdag talajon, ráadásul a kávécserjéket fák árnyékolják. Tóth Dánieltől megtudtuk, hogy a Nespressónak van egy különítménye, amely azzal foglalkozik, hogy a világot járva új, minőségi kávétermesztő területeket fedezzen fel és vonja a működése alá. Valószínűsíthetjük, hogy a céljuk nem a méltányos kereskedelem, mindenesetre nagy mennyiségben állítanak elő minőségi kávét a behalászott területeken. A Jinogalpa tízkapszulás kiszerelésben kapható 1090 forintért, és vehetünk mellé egy nagyon ízléses, kék kolibirvel díszített csészét is. Mármint, ha a luxusra utazunk, amúgy ne: egy két csészéből és aljból álló készlet 6700 Ft.